Kaakkuri-projektin kymmenes palaveri

Aika: keskiviikko 8.12.2004 klo 9:06 – 11:30

Paikka: Kokoustila AgC223.1

 

Läsnä:

·        Päivi Jämsen

·        Lari Kannisto

·        Vesa Lappalainen, saapui klo 9:15

·        Petteri Kela, saapui klo 10:52

·        Antti Pokela, puheenjohtaja

·        Arto Rikalainen

·        Santtu Salmi, saapui klo 9:50

·        Matti Suomalainen, sihteeri

·        Jukka Partanen, poistui klo 10:56

Pöytäkirja

1.          Kokouksen avaus

Kokouksen avasi puheenjohtaja Antti Pokela kello 9:08.

2.          Esityslistan hyväksyminen

Kannisto esitti, että esityslistaan lisätään kohta projektisuunnitelman hyväksymisestä. Tämä seuraisi projektisuunnitelmassa mainittua käytäntöä, jonka mukaan dokumentit hyväksytään kokouksissa. Puheenjohtaja päätti laittaa kyseisen lisäyksen kohdaksi neljä.

3.          Edellisen kokouksen pöytäkirjan läpikäyminen

Kannisto ei löytänyt edellisestä pöytäkirjasta huomautettavaa ja se hyväksyttiin sellaisenaan.

4.          Projektisuunnitelman hyväksyminen

Projektisuunnitelman ulkoasussa oli vielä pieni virhe, joka liittyi Vesa Lappalaisen nimessä käytettyyn kirjaisimeen. Tämä ei kuitenkaan estänyt hyväksymistä, joten projektisuunnitelman versio 0.4 hyväksyttiin.

5.          Demokäyttiksen esittely

Sihteerinä toimiva Suomalainen esitteli sovellusta kokouksen osallistujille. Käyttöliittymän oikeassa laidassa olevasta ”zoompanelista” puuttui edelleen otsikko. Suomalaisen mielipiteen mukaan nyt kun viikkonäkymässä taulukon soluissa näkyy koko kurssin kesto (eikä vain kyseinen viikko, kuten aikaisemmin) on hieman epäselvää millä viikolla on menossa. Tämä näkyy vain pienessä viikkonumerolaatikossa taulukon yläpuolella. Lappalainen ehdotti, että ”zoompanelin” otsikoksi tulisi kissan kokoisilla kirjaimilla kyseessä olevan viikon numero. Jämsen yhtyi tähän ajatukseen.

”Zoompanelista” voi poistaa sijoitettuja kursseja, johon liittyen Suomalainen kysyi tarvitseeko käyttäjältä kysyä varmistusta poistamisesta. Kanniston mielestä kaikki poistaminen tulisi varmistaa. Esiteltävässä käyttöliittymässä pystyi poistamaan vain luentoryhmiä ja yksittäisiä luentoja. Myöhemmin keskustelussa Kannisto ehdotti, että myös koko kurssin sijoituksen voisi poistaa. Myös tämä päätettiin toteuttaa.

Keskustelua herätti myös blokkien toiminta. Jämsen ehdotti, että blokkirakenne tavallaan kiertäisi ympyrää. Tämä tarkoittaisi, että jos sijoitetaan luennot (kurssissa kaksi viikkoluentoa) perjantaille blokkiin, joka on maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, tuli toinen luento perjantaille ja toinen maanantaille. Tämä tuntui ainakin Kanniston ja Suomalaisen mielestä epäloogiselta. Kannisto ehdotti, että sijoittaminen aloitettaisiin siitä ruudusta, johon luennot raahattiin ja jatkettaisiin vain eteenpäin kunnes viikko loppuu. Jos kaikki viikkoluennot eivät kyseiseen blokkiin mahtuisi, jäisi loput sijoittamatta.

Suomalainen kysyi onko Korpista kurssitietojen mukana tulevilla kellonajoilla mitään merkitystä ennen sijoittelua. Lappalainen vastasi, että tätä ominaisuutta tarvitaan, kun edellisen vuoden opetusohjelma kopioidaan (ainakin osittain) rungoksi seuraavan vuoden suunnittelulle. Tässä yhteydessä päätettiin, että sovellus osaa esitäyttää sijoittelun Korpista tulevien tietojen mukaan. Lappalainen ehdotti, että Korpissa otettaisiin käytäntö, jonka mukaan uusien ja sijoittamattomien kurssien tapahtumien kellonajat olisivat esimerkiksi muotoa 0:00, josta Kaakkuri sovellus huomaisi, että kyseessä on sijoittamaton tapahtuma.

Pokela kertoi, että Korpista tulee XML muotoinen tiedosto Kaakkurin käsiteltäväksi. Lappalainen ehdotti, ajanpuutteen vuoksi projektiryhmän jäsenet voisivat toteuttaa sellaisen XML parserin, joka ei ole varautunut dynaamisesti muuttuvaan dataan, vaan pystyy lukemaan vain tämän sovelluksen tarvitseman tiedot. Pokela kertoi Pauli Kujalan sanoneen, että Korppiin päivitetään vain muuttuneet tiedot. Tämä osittain helpottaa työtä Kaakkurin puolella.

Lappalainen ilmaisi huolensa tiedon tallennuksesta serialization ominaisuutta hyväksi käyttäen. Hän epäili, että tallennettaessa serializationilla ei ohjelman koodiin voi tehdä päivityskorjauksia, koska tämän jälkeen sovellus ei ehkä osaa enää lukea tietorakennetta takaisin. Lappalainen tiedusteli asiaa Rikalaiselta, joka ei tiennyt vastausta suoralta kädeltä. Hän itse ei käytä serialization ominaisuutta.

Kehitysideat:
Päätökset

6.          Muita esille tulleita asioita

Käytettävyys konsultti Jukka Partanen kertoi, että heidän projektinsa tekemä käytettävyysmalli jää pakostikin tammikuun puolelle. Kannisto ehdotti, että voisiko käytettävyyskonsultit esittää jonkinlaisia vinkkejä, joita olisi vielä mahdollisuus toteuttaa projektin puitteissa. Partasen mukaan se onnistuu ja päiväksi sovittiin maanantai 13.12.2004.

Lappalainen tiedusteli projektin jatkosta. Onko sovellus valmis? Mitä jatkossa tehdään? Tuleeko sovelluksesta projektin puitteissa valmis (käytettävä)? Projektiryhmän mielestä valmista ei tule, mutta käytettävä sovellus on hyvinkin mahdollista toteuttaa. Tätä ei kuitenkaan voinut varmaksi sanoa, koska yhteys Korppiin puuttuu vielä kokonaan, eikä sen toteutuksen suhteen vastaan tulevista ongelmista ole vielä tietoa. Jatkon suhteen päätösten tekeminen jätettiin seuraavaan kokoukseen.

 Tunnit:

7.          Osallistujien seuraavien tehtävien sopiminen

Jämsen ilmoitti olevansa poissa seuraavan viikon. Kannisto on poissa 20. päivästä viikon eteenpäin. Lappalainen vastaavasti poissa 19. päivästä viikon eteenpäin.

Projektiryhmän tulevat tehtävät:

8.          Seuraavan Kokouksen ajan ja paikan sopiminen

Seuraavan kokouksen ajaksi sovittiin 5.1. kello 9:00. Paikkana toimii edelleen sovellusprojektien kokoustila AgC223.1.

9.          Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja Antti Pokela päätti kokouksen klo 11:30.