Kakapo-sovellusprojektin 1. väliesittely

Aika: keskiviikko 28.3.2007 klo 12:57 - 13:12.

Paikka: Agora Auditorio 2

Laatija: Kakapo-projekti

Läsnä:

1. Esityksen sisältö

1.1 Projektiorganisaation esittely

Esityksen alussa Ilmari Repo selosti lyhyesti esityksen rakenteen. Tämän jälkeen hän esitteli ryhmän muut jäsenet sekä muun projektiorganisaation, eli ohjaajat, tilaajan ja tilaajan edustajat.

1.2 Projektin taustat ja tavoitteet

Esittelyiden jälkeen Tero Roponen kertoi hieman projektin taustoista. Yliopistolla on käytössä useita erilaisia järjestelmiä, kuten Korppi, Optima, Moodle ja Plone. Nykytilanteen ongelmana on se, että järjestelmien yhteiskäyttö varsinkaan kurssimateriaalin jakelussa ei ole luontevaa. Tero Roponen jatkoi kertomalla, että Kakapo-projektin tavoitteena on toteuttaa sovellus, jolla Korpista saatavan tiedon perusteella luodaan Ploneen kurssisivusto, jota voidaan käyttää kurssimateriaalin helppoon jakeluun.

1.3 Tekninen toteutus

Taustojen esittelyn jälkeen Ari Roponen esitteli projektin teknistä toteutusta. Toteutettava sovellus tehdään Ploneen, joka käyttää Zope-sovelluspalvelinta. Käytettävä ohjelmointikieli on Python, ja kehitysympäristönä käytetään Eclipseä tarvittavin lisäosin. Ari Roponen esitteli myös sovelluksen kehityksessä huomioitavat tärkeimmät protokollat, XML-RPC:n ja LDAP:n. Hän myös kertoi hieman ryhmän käyttämästä Trac-ympäristöstä ja sen tarjoamista toiminnoista.

1.4 Sovelluksen toiminnan esittely

Teknisen toteutuksen jälkeen oli vuorossa sovelluksen toiminnan esittely. Projektipäällikkö Anssi Pannula esitteli toimintaa siltä osin, kuin sitä on tähän mennessä toteutettu. Aluksi hän selosti kaavion avulla siitä, minkälaisena puumaisena rakenteena kurssin kansiorakenne tuodaan Korpista. Tämän jälkeen saatiin nähdä käytännön esimerkki sovelluksen toiminnasta, kun XML-RPC-kutsulla luotiin annettujen tietojen mukaisia kurssisivuja. Luotujen sivujen esittelyn jälkeen yleisö sai esittää kysymyksiä.

2. Ryhmälle esitetyt kysymykset

Ensimmäinen kysymys käsitteli esittelykoneen aikavyöhykettä. Sovelluksen luoman sivuston aikamerkinnät olivat kolme tuntia oikeaa aikaa edellä. Anssi Pannula totesi, ettei projektiryhmällä ole riittävästi oikeuksia testikoneelle, joten ongelmalle ei voi tehdä mitään.

Ville Isomöttönen kysyi ryhmältä, miten hyvin Plonen rooleihin ja oikeuksiin on päästy sisälle. Ari Roponen myönsi, että jonkin verran opeteltavaa on vielä jäljellä. Anssi Pannula kuitenkin muistutti, että näihin asioihin on tarkoitus perehtyä kunnolla vasta toisen inkrementin aikana.

Jukka-Pekka Santanen tiedusteli, mitä merkitystä projektille on siitä, että se riippuu osittain muiden tekemisistä. Anssi Pannula totesi, että sivuston luonnin testaus onnistuu ilman Korpissa tehtyjä muutoksiakin, käyttämällä ryhmän tekemää testiohjelmaa. Todellista käyttöä vastaavaa testausta varten esimerkiksi LDAP-palvelimen käyttö on kuitenkin suotavaa, joten sen olisi hyvä olla toiminnassa. Kriittisiä riippuvuuksia ei kuitenkaan vielä ole ollut.

3. Itsearviointi

Ensimmäiseksi esittelyksi esitys sujui varsin hyvin, eikä ongelmia juurikaan ollut. Aivan esityksen alussa aikaa kului tosin esittelymateriaalin avaamiseen, joten siihen pitää kiinnittää huomiota seuraavalla kerralla.

Esityksen kesto oli vain 12 minuuttia, mikä oli suositeltu minimi. Koska sovelluksesta on kuitenkin valmistunut vasta yksi osa, on todennäköistä, että myöhemmin esitysten kesto tulee pidentymään. Nytkin asiat olivat kohdallaan, eikä aikaa käytetty turhaan jaaritteluun.

4. Ryhmän saama palaute

Esiintymisestä ja esityksen sisällöstä saatiin muilta läsnäolijoilta sekä suullista että kirjallista palautetta.

Palautteen perusteella esittämisessä tulisi kiinnittää enemmän huomiota katsekontaktiin. Hyvää ryhmän jäsenten esityksissä oli se, että jokainen tuntui puhuvan yleisölle, ei tietokoneelle. Esityksestä saisi nykyistä rauhallisemman siten, että kaikki ryhmän jäsenet seisoisivat koko esityksen ajan, jolloin turha liikehdintä jäisi pois.

Esityksen sisältöä pidettiin kokonaisuutena erinomaisena: esittely, taustat, tehtävät ja tavoitteet tulivat selvästi esille. Yleisön kannalta olisi kuitenkin hyvä, jos esimerkiksi arkkitehtuuria käsittelevässä kuvassa olisi tieto siitä, missä järjestyksessä sovelluksen toiminta etenee. Tämän voisi tehdä lyhyesti vaikkapa ranskalaisilla viivoilla.

Sovelluksen yhteydessä XML-RPC- ja Korppi-LDAP-rajapintojen käyttötarkoitusten pitäisi käydä paremmin ilmi. Myös ryhmän määrittelemiä uusia Plone-rooleja olisi syytä käsitellä, ja toteutustyökaluihin ja koodiin olisi hyvä saada pieni kurkistus.

Loppuesittelyä ajatellen esitykseen olisi hyvä lisätä jokin selkeä käyttötapaus, jonka mukaan sovelluksen toimintaa esitellään. Tällöin yleisökin tietäisi, mitä sovelluksessa on tarkoitus tehdä.