Kakapo-sovellusprojektin 2. väliesittely

Aika: keskiviikko 25.4.2007 klo 12:15 - 13:20.

Paikka: AgC233.1

Laatija: Kakapo-projekti

Läsnä:

1. Esityksen sisältö

Esityksen aloitti Ilmari Repo toivottamalla yleisön tervetulleeksi. Hän mainitsi projektiryhmän nimen, todeten sen tarkoittavan Uusi-Seelantilaista pöllöpapukaijaa. Seuraavaksi hän selosti lyhyesti esityksen rakenteen. Tämän jälkeen hän esitteli ryhmän muut jäsenet sekä muun projektiorganisaation, eli ohjaajat, tilaajan, tilaajan edustajat ja sovellusalueen asiantuntijat.

Esittelyiden jälkeen Tero Roponen kertoi projektin taustoista. Yliopistolla on käytössä useita erilaisia järjestelmiä, kuten Korppi, Optima, Moodle ja Plone. Nykytilanteen ongelmana on se, että järjestelmien yhteiskäyttö varsinkaan kurssimateriaalin jakelussa ei ole luontevaa. Tero Roponen jatkoi kertomalla, että Kakapo-projektin tavoitteena on toteuttaa sovellus, jolla Korpista saatavan tiedon perusteella luodaan Ploneen kurssisivusto, jota voidaan käyttää kurssimateriaalin helppoon jakeluun.

Taustojen esittelyn jälkeen Ari Roponen esitteli projektin teknistä toteutusta. Toteutettava sovellus tehdään Ploneen, joka käyttää Zope-sovelluspalvelinta. Käytettävä ohjelmointikieli on Python, ja kehitysympäristönä käytetään Eclipseä tarvittavin lisäosin. Ari Roponen esitteli myös sovelluksen kehityksessä huomioitavat tärkeimmät protokollat, XML-RPC:n ja LDAP:n. Hän myös kertoi hieman ryhmän käyttämästä Trac-ympäristöstä ja sen tarjoamista toiminnoista. Tämän jälkeen hän esitteli sovelluksen rakenteen.

Teknisen toteutuksen jälkeen oli vuorossa sovelluksen toiminnan esittely. Projektipäällikkö Anssi Pannula esitteli aluksi sovelluksen toimintaa opettajan kannalta. Korpissa on kurssin luonnin yhteydessä mahdollista valita kurssisivuston luonti Ploneen. Korppi lähettää sovellukselle XML-RPC-kutsun avulla tiedot kurssin rakenteesta ja siihen liittyvistä oikeuksista. Tämän jälkeen Anssi Pannula näytti esimerkkien avulla, kuinka sivusto voi olla kolmessa eri tilassa. Suunnitteilla olevaa sivustoa ei näe kukaan muu kuin sivuston vastuuhenkilö. Aktiiviselle sivustolle pääsevät kurssin osallistujat. Julkiselle sivustolle pääsevät kaikki.

Esittelyn jälkeen yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä.

2. Ryhmälle esitetyt kysymykset

Ville Isomöttönen halusi tietää, miten sovelluksen oikeuksien käsittely on toiminut. Anssi Pannula totesi, että niiden kanssa on vielä ongelmia. Oikeudet kyllä näkyvät oikein, mutta Plone ei käytä niitä.

Jukka-Pekka Santanen tiedusteli, miten hyvin ryhmän jäsenet ovat päässeet sisälle Ploneen. Hänelle vastattiin, että ensimmäinen kuukausi kului opetteluun, mutta sen jälkeen asiat ovat alkaneet sujua.

Lopuksi Jukka-Pekka Santanen kysyi, miten ryhmä on toiminut projektin aikana esiintulleissa tilanteissa, joissa tilaajan edustajien ja asiantuntijoiden välillä on ollut näkemyseroja. Anssi Pannula vastasi diplomaattisesti ryhmän pysyneen tällaisissa tilanteissa keskivaiheilla, mutta kuitenkin kallistuneen hieman tilaajan suuntaan.

3. Itsearviointi

Toinen väliesittely sujui hyvin. Ensimmäisen väliesittelyn palautteesta oli otettu opiksi, eikä uusia ongelmakohtia syntynyt. Esitys kesti noin 12 minuuttia, missä ajassa kaikki olennainen saatiin esitettyä.

Esityksen rakenne oli selkeä ja loogisesti etenevä. Yleisö johdatettiin alkuongelmasta toteutuksen kautta valmiin ratkaisun pariin.

4. Ryhmän saama palaute

Esiintymisestä ja esityksen sisällöstä saatiin muilta läsnäolijoilta sekä suullista että kirjallista palautetta.

Esityksen sisältöä pidettiin kokonaisuutena erinomaisena: esittely, taustat, tehtävät ja tavoitteet tulivat selvästi esille. Esittelymateriaalia pidettiin korkeatasoisena. Erityisesti sovelluksen rakennetta esittelevä animoitu osuus sai kehuja.

Esityksen rakenne on jo loppuesittelyyn kelpaava, mutta ajankäytöllisesti siihen voisi mahduttaa vielä jotain. Ehkäpä käyttöesimerkkiä voisi pidentää muutamalla lisäminuutilla.

Esityksen pitopaikka saattoi vaikuttaa osaltaan siihen, että osa ryhmän jäsenistä seisoi hieman valkokankaan edessä. Loppuesittelyssä tätä ongelmaa ei synny.

Lopuksi muistutettiin, että loppuesittely pidetään isommassa salissa, joten ääntä pitää käyttää silloin riittävästi.