Jyväskylän yliopisto, Tietotekniikan laitos

Sovellusprojekti-kurssi

Kokako - projekti

 

12. Palaveri

Mattilanniemi, Agora 2. kerros, Ag C223.1

Ti 16.5.2006 Klo 12.30 – 14.00

 

Osallistujat:

Tapio Honkonen (Ryhmän jäsen)                                           (puheenjohtaja)

Turo Lamminen (Ryhmän jäsen)

Tuomas Räsänen (Ryhmän jäsen)

Tapio Väärämäki (Ryhmän jäsen)                                           (sihteeri)

Vesa Korhonen (Ryhmän vastaava ohjaaja)

 

Eija Ihanainen (Tilaajan edustaja)

Vesa Lappalainen (Tilaajan edustaja)

Miika Nurminen (Tilaajan edustaja)

Anne Honkaranta (Tilaajan edustaja)

 

Pöytäkirja

 

1.      Kokouksen avaus

Tapio Honkonen avasi kokouksen klo 12.38

 

2.      Kokousvirkailijoiden valinta

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Tapio Honkonen ja sihteeriksi Tapio Väärämäki.

 

3.      Esityslistan hyväksyminen

Käyttöliittymän tarkastelu ehdotettiin siirrettäväksi esityslistan viimeiseksi asiaksi kohtaan 12, koska esittely tehdään tekijäryhmän työhuoneessa.

 

4.      Läsnäolijoiden toteaminen

Anne Honkaranta, Antti Auer ja Matti Suomalainen merkittiin poissaoleviksi.

 

5.      Edellisen palaverin pöytäkirjan tarkastus ja hyväksyntä

Edellisen palaverin pöytäkirjassa teksti ” Dokumentteja tullaan allekirjoittamaan” korvataan tekstillä ”Projektisuunnitelma tullaan allekirjoittamaan”. Muilta osin pöytäkirja hyväksyttiin muutoksitta.

 

6. Projektipäällikön raportti ja edellisessä palaverissa sovittujen tehtävien toteutumisen tarkistus

Projektipäällikkö esitteli lyhyesti ryhmän ajankäyttöä kahden kuluneen viikon ajalta.

Pyhäpäivät ovat hieman verottaneet ryhmän työskentelyaikaa, ja tästä johtuen kahden viikon tuntimäärät ovat olleet hieman aiempaa vähäisempiä. Miika Nurminen kuitenkin kommentoi ajankäyttöä toteamalla ryhmän ajankäytön olleen keskitasolla koko projektin ajankäyttöä tarkastellen. Ryhmä oli Nurmisen kanssa samaa mieltä, ja lupasi jatkaa työskentelyä kesäkuun puolelle niin paljon kuin on tarvetta.

 

Tekijäryhmä kertoi työskentelyn edenneen hyvin, ja tulokset alkavat hiljalleen näkyä sen mukaisesti. XML-editori ja koostamiskäyttöliittymä on saatu nyt siihen vaiheeseen, että sovelluksella on mahdollista tehdä jo alkeellisia XML-dokumentteja. Koostamiskäyttöliittymään on toteutettu jo raahaustoiminto ja puurakenne, mutta varsinaisen koosteen laatiminen, esikatselu tai julkaisu ei kuitenkaan vielä toimi. Työskentelyä jatketaan ja tuloksia esitellään tilaajalle heti kun uusia toiminnallisuuksia saadaan valmiiksi.

 

Ajankäytön päätteeksi ryhmän vastaava ohjaaja tiedusteli ryhmän ajankäyttöä muutaman päivän osalta ja pyysi saada ajankäytön nähtäväksi kyseisten päivien osalta.

 

Eija Ihanainen saapui palaveriin klo 12.49.

 

6.      Loppuesittely

Tekijäryhmällä on sovellusprojektien loppuesittely torstaina 18.5.2006. Ryhmä halusi esitellä tilaajalle loppuesittelyn sisältöä, sekä keskustella tilaajan mahdollisesta osallistumisesta loppuesittelyyn.

 

Loppuesittelyn läpikäynti aloitettiin esityksen kalvoista, jotka ovat sisällöltään pitkälti 2. väliesittelyn mukaiset. Kalvojen sisältöä on karsittu huomattavasti 1. väliesittelyyn verrattuna. Tilaaja totesi kalvojen karsinnan onnistuneen hyvin, ja nyt kalvoissa on tiiviissä paketissa kaikista oleellisin informaatio. Tilaaja antoi joitakin ehdotuksia kalvojen sisältöön liittyen. Ryhmä vastasi osaan ehdotuksista kertomalla saaneensa samanlaista palautetta jo 2. väliesittelyssä. Osa tilaajan ehdotuksista oli kuitenkin hyviä, ja kalvoja tullaan parantamaan ehdotuksien mukaiseksi. Tällaisia ehdotuksia oli kuvatekstien säilyttäminen julkaisuprosessia kuvaavassa kaaviokuvassa sekä joidenkin kirjoitusasuun liittyvien korjauksien tekeminen.

 

Kalvojen jälkeen ryhmän on tarkoitus demonstroida sovelluksen toimintaa yleisölle. Demonstrointi aloitetaan käynnistämällä sovellus ja kirjautumalla sisään siihen. Tämän jälkeen esitellään lyhyesti sovelluksen käyttöliittymää ja toimintaa, minkä jälkeen ryhdytään muokkaamaan olemassa olevaa XML-dokumenttia. Dokumentin muokkaamiseen jälkeen tehdään 3-4 dokumentista koostuva koostedokumentti, joka koostetaan ja esikatsellaan PDF-muodossa.

 

Tilaaja piti ajatusta demonstroinnista varsin hyvänä, mutta tiedusteli, että toimiiko sovellus varmasti? Tekijäryhmä pyrkii varmistamaan sovelluksen toiminnan tekemällä sovelluksesta suoritettavan .exe – tiedoston. Esittely myös testataan esitystä edeltävänä iltana esittelyssä käytettävällä tietokoneella.

 

Tilaajan osallistumisesta tiedusteltaessa ainakin Eija Ihanainen ja Miika Nurminen ilmoittivat osallistuvansa loppuesittelyyn. Nurminen ja Ihanainen totesivat myös kumpikin olevansa valmiita esittelemään tilaajan kommentteja ja mielipiteitä projektin kulusta ja tuloksista.

 

Tässä kohdassa käytiin myös jonkin verran teknistä keskustelua, jonka muistiinpanot on siirretty kohtaan 10. Tekninen keskustelu.

 

7.      Sovitaan osallistujien seuraavista tehtävistä

Jatketaan samoilla tehtävillä sekä tehdään myös loppuesittely. Miika muuttaa tiedostonimiä. Korhonen tiedusteli, että mitä hänellä olisi tehtävää?

 

8.      Seuraavan tapaamisen sopiminen

Seuraava palaveri pidetään ensi viikon tiistaina 23.5.2006 klo 12:00 samassa tilassa.

 

9.      Muut asiat

Muita asioita ei ollut.

 

10.  Tekninen keskustelu

Miika Nurminen tiedusteli millainen opasvarianttien ja projektien välinen suhde tulee olemaan sovelluksessa. Kysymyksen ympärillä käytiin varsin pitkä keskustelu, jonka lopputuloksena varianttien todettiin kuuluvan aina johonkin koosteprojektiin. Kukin koostevariantti näkyy koosteprojektin alla erillisenä aliprojektina ja jokaiseen varianttiin liittyy oma kooste.xml.

 

Turo Lamminen huomautti, että ID-tunnisteiden toiminnan kannalta on tärkeää, ettei sisältödokumenttien nimissä käytetä alaviivoja. Miika Nurminen kommentoi asiaa toteamalla rajoituksen sopivan tilaajalle.

 

11.  Käyttöliittymän tarkastelu

Käyttöliittymää tarkasteltiin tekijäryhmän työhuoneessa, mutta tapahtumasta ei tehty merkintöjä pöytäkirjaan vuorovaikutteisesta keskustelusta johtuen.

 

12.  Kokouksen päättäminen

Kokous päätettiin klo 14.00