Jyväskylän yliopisto, Tietotekniikan laitos

Sovellusprojekti-kurssi

Kokako - projekti

 

13. Palaveri

Mattilanniemi, Agora 2. kerros, Ag C223.1

Ti 23.5.2006 Klo 12.15 – 14.00

 

Osallistujat:

Tapio Honkonen (Ryhmän jäsen)                                                                   (puheenjohtaja)

Turo Lamminen (Ryhmän jäsen)

Tuomas Räsänen (Ryhmän jäsen)

Tapio Väärämäki (Ryhmän jäsen)                                                                   (sihteeri)

Matti Suomalainen (Ryhmän tekninen ohjaaja)

Vesa Korhonen (Ryhmän vastaava ohjaaja)

 

Eija Ihanainen (Tilaajan edustaja)

Vesa Lappalainen (Tilaajan edustaja)

Miika Nurminen (Tilaajan edustaja)

 

Pöytäkirja

 

1.      Kokouksen avaus

Tapio Honkonen avasi kokouksen klo 12.24

 

2.      Kokousvirkailijoiden valinta

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Tapio Honkonen ja sihteeriksi Tapio Väärämäki.

 

3.      Esityslistan hyväksyminen

Esityslista hyväksyttiin muutoksitta.

 

4.      Läsnäolijoiden toteaminen

Antti Auer ja Anne Honkaranta merkittiin poissaoleviksi.

 

5.      Edellisen palaverin pöytäkirjan tarkastus ja hyväksyntä

Edellisen palaverin pöytäkirja heijastettiin videotykillä seinälle tarkastamista varten. Pöytäkirjaan tehtiin joitakin korjauksia suoraan tarkastusvaiheessa. Korjaukset liittyivät sanojen kirjoitusasuun ja sanamuotoihin.

 

6.      Projektipäällikön raportti ja edellisessä palaverissa sovittujen tehtävien toteutumisen tarkistus

Tapio Honkonen esitteli lyhyesti ryhmän ajankäyttöä kuluneelta viikolta. Honkonen totesi työskentelyn jatkuneen entiseen malliin. Tuomas Räsänen on tehnyt noin 380 työtuntia projektiin liittyen, joten hänen osaltaan projekti alkaa olla valmis.

 

 

 

7.      Käyttöliittymän tarkastelu

Käyttöliittymän esittely aloitettiin käynnistämällä hallintakäyttöliittymä, ja kertaamalla lyhyesti sen toimintaa. Turo Lamminen esitteli käyttöliittymän toiminnallisuuden lisäksi          

myös käyttöliittymän ulkoasua ja sen toteutukseen liittyviä ratkaisuja sekä valintoja. Käyttöliittymän toimintaa demonstroitiin koostamalla testiopas, johon lisättiin sisältödokumentteja. Testikoostetta laadittaessa kävi ilmi, ettei sovellus osaa tällä hetkellä ilmoittaa käyttäjälle voiko hän lisätä alalukuna toimivan sisältödokumentin toisen luvun päälle vai ei. Ongelmana aiheutuu siitä, ettei käyttöliittymä osaa ilmoittaa raahaamisvaiheessa onko dokumentti alaluku vai ei. Ongelmaan pohdittiin mahdollista ratkaisua ja pohdinnassa päädyttiin sellaiseen tulokseen, että ongelma on mahdollista ratkaista, mutta resursseja käytetään välttämättömämpiin tehtäviin.

 

Miika Nurminen tiedusteli miten dokumentteja poistetaan koosteesta. Ryhmä vastasi kysymykseen kertomalla, ettei poistaminen ole tällä hetkellä lainkaan mahdollista. Toiminnallisuuden toteutuksen jälkeen poistaminen tulee toimimaan delete-näppäintä painamalla.

 

Nurminen tiedusteli myös, että toimiiko dokumenttien koostaminen tällä hetkellä. Tekijäryhmä vastasi kysymykseen kertomalla, ettei makefile-kutsua ole ehditty vielä toteuttamaan. Toiminnallisuus on kuitenkin koostamistestausta ajatellen kriittinen ja niinpä se tullaan implementoimana sovellukseen mahdollisimman pian.

 

Käyttöliittymää esiteltäessä esiteltiin myös about-painikkeen toiminta, joka avaa käyttäjälle sovellukseen liittyviä tietoja kertovan ikkunan. Tekijäryhmä tiedusteli tilaajalta onko ikkunassa lukeva lisenssiteksti tilaajan toiveiden mukainen, vai tulisiko sitä muuttaa. Tämän lisäksi tekijäryhmä tiedusteli tilaajalta, että mikä organisaatio lisenssiin kirjataan <ORGANIZATION>-kohdan tilalle. Asiasta käytiin lyhyttä keskustelua ja ehdotuksina olivat mm. Jyväskylän yliopisto, Tietotekniikan laitos ja informaatioteknologian tiedekunta. Asiasta ei saatu kuitenkaan varmuutta mm. Antti Auerin organisaatiosta johtuen, ja asiaa päätettiin selvittää seuraavaa kokousta varten. Organisaatio-tekstin lisäksi lisenssiin pitää lisätä numerointi kunkin tekstikappaleen eteen.

 

Edelleen käyttöliittymästä keskusteltaessa todettiin, ettei lukujen keskinäisen järjestyksen muuttaminen ole mahdollista. Toiminnallisuuden toteuttaminen on mahdollista muutamalla eri keinolla. Sopivaksi ratkaisuksi päätyi ehdotus, jossa käyttäjän raahaama dokumentti ilmestyy aina raahaamisen pudotuksen kohteena olevan kansion/sisältödokumentin alapuolelle.

 

Taulukkojen käsittely OO:ssa ei toimi tällä hetkellä lainkaan. Tilanne on sikäli hankala, että OO:n modifioinnista vastannut Tuomas Räsänen aikoo lopettaa työskentelyn lähipäivinä, koska hänen tuntirajansa on tullut täyteen. Asiasta keskusteltiin tilaajan kanssa, ja taulukoiden käsittely päädyttiin toteuttamaan manuaalisesti. XML à ODT ja ODTàXML -muunnokset tulevat kuitenkin säilyttämään kaikki XML-taulukkoihin liittyvät ominaisuudet, ja OO tulee lukemaan oikein kaikki käsin lisätyt taulukot. Tällaista toiminnallisuutta tarvitaan, jotta taulukoiden manuaalinen lisääminen ei sotke OO:ssa mahdollisesti myöhemmin muokattavia dokumentteja.

 

Vesa Lappalainen tiedusteli mikä aktiiviseksi valituista dokumenteista avautuu OO:n tai esikatseluun. Lappalainen täsmensi kysymystään toteamalla tämän hetkisen käyttöliittymän olevan hänen mielestään epäselvä, koska nyt aktiiviseksi valittuja tiedostoja on useita samanaikaisesti. Tekijäryhmä vastasi kysymykseen kertomalla koostamiskäyttöliittymän sisältävän tiedostonimi-laatikon, joka ilmoittaa aina viimeksi aktiiviseksi valitun tiedoston nimen. Lappalainen piti järjestelyä epäselvänä ja tiedusteli, olisiko ainoastaan yhden aktiivisen valinnan näyttäminen mahdollista? Ryhmä kertoi suunnitelleensa toteutusta alun perin juuri Lappalaisen ehdottamalla tavalla, mutta toteutus osoittautui huomattavan vaikeaksi. Tilaajan tekniset asiantuntijat vahvistivat asia olevan näin. Sopivaa, kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua pohdittaessa päädyttiin lopulta sellaiseen ratkaisuun, että käyttäjän valitessa rakennepuusta jonkin luvun aktiiviseksi, valitaan myös sisältödokumentti-puusta valittua lukua vastaava XML-dokumentti aktiiviseksi. Sisältödokumentti-puusta valittaessa rakennepuun valinta poistuu kokonaan.

 

 

8.      Vaatimusmäärittelyn allekirjoittaminen

Vaatimusmäärittelyn allekirjoittaminen sovittiin hoidettavan palaverin päätteeksi.

 

9.      Projektin lopetuksen toimenpiteet

Projektin tulee päättymään seuraavan kuukauden aikana ja ryhmä halusi esitellä tilaajalle projektin päättämiseen liittyviä toimenpiteitä ja suunniteltua aikataulua. Suunnittelu perustui vastaavan ohjaajan toimittamaan monisteeseen, johon on kirjattu päättämiseen liittyviä keskeisiä toimenpiteitä. Ryhmä oli läpikäynyt ohjaajan antaman listan, ja asettanut määräpäiviä eri tehtävien suorittamiselle.

 

Projektin on alustavasti suunniteltu päättyvän tiistaina 13.6. Sitä ennen pitää läpikäydä dokumentit ja tehdä itsearvionnit 6.6 mennessä. Muut tehtävät kuten sovelluksen valmistuminen, CD:n kokoaminen, kansion kokoaminen ja ajankäyttöraportin toimittaminen tehdään 13.6 mennessä.

 

10.  Sovelluksen jatkokehitys

Projektin päättämiseen liittyvistä toimenpiteistä keskustelun jälkeen ryhdyttiin keskustelemaan sovelluksen jatkokehityksestä. Jo tällä hetkellä on selvää, ettei sovellukseen pystytä toteuttamaan kaikkia niitä toimintoja, joita alun perin suunniteltiin. Tästä johtuen tilaajan kanssa pitää sopia miten jatkokehitystarpeet dokumentoidaan ja miten jatkokehitystä olisi aikomus toteuttaa.

 

Käyttöliittymän jatkokehitystä läpikäytäessä Turo Lamminen esitteli puutelistan niistä ominaisuuksista, jotka eivät ainakaan toistaiseksi toimi. Lista on seuraavanlainen:

 

·        Lukujen keskinäisen järjestyksen muuttaminen rakennepuussa

·        Validien xml-dokumenttien näyttäminen xml-puussa

·        Alalukujen toteuttaminen

·        Joka tiedostoon copyright -notice

 

·        Korppi-kytkentä

·        CVS-kytkentä

·        Sisällöntuottajan erillinen käyttöliittymä

·        Autentikointi

·        OpenOfficen taulukoiden lisääminen

 

Miika Nurminen ehdotti, että sovellus jätettäisiin ohjelmointirajapinnan osalta mahdollisimman avoimeksi ja laajennettavaksi, jotta sovelluksen jatkokehitys olisi yksinkertaista ja tehokasta. Ryhmä totesi juuri tällaisen ajattelun olleen toteutuksen pohjana, ja sovellukseen on yksinkertaista liittää esimerkiksi uusia toimintoja.

 

Ryhmän esittämästä puutelistasta on vielä toistaiseksi vaikea sanoa, kuinka lopullinen se tulee olemaan. On luultavaa, että puutteita havaitaan lisää testauksen ohessa, mutta toisaalta pieniä puutteita tullaan korjaamaan jo heti palaverin jälkeisinä päivinä. Puutteelliset toiminnallisuudet ovat jaettu kahteen kategoriaan: pienempiin ja suurempiin. Ne ovat eroteltu yllä olevassa listassa yhdellä tyhjällä rivillä. Jälkimmäiset ovat suurempia puutteita.

 

Sovelluksen jatkokehitysmahdollisuuksista keskusteltaessa kävi ilmi useita eri mahdollisuuksia, kuten jatkoprojekti, erikoistyö ja harjoittelu. Jatkoprojektia pidettiin turhan raskaana tämän sovelluksen kehitystä ajatellen, ja erikoistyötä sekä harjoittelua pidettiin sopivampina vaihtoehtoina sovelluksen kehitystä ajatellen. Kellään tekijäryhmän jäsenistä ei ole kuitenkaan mahdollisuutta ryhtyä tekemään harjoittelua ainakaan kesän aikana, joten myös harjoittelu näyttää olevan hieman pois suljettu vaihtoehto. Toisaalta sopivan työskentelytavan valintakaan ei ole vielä selvää, koska osa toiminnallisuuksista on vielä kesken, eikä ole varmaa tietoa kuinka paljon niiden toteutus tulee vielä vaatimaan.

 

Pitkän keskustelun jälkeen sopivana ratkaisuna pidettiin sitä, että tekijäryhmä pyrkii tekemään ensi viikon palaveriin mennessä niin paljon töitä, että jatkokehitystä tarvitsevat osat alkavat hahmottua selkeästi. Tämän jälkeen on helpompi arvioida, millaisia resursseja jatkokehitys vaatii.

 

Tapio Honkonen ilmoitti aloittavansa työt seuraavan viikon maanantaina 29.5.2006 alkaen. Honkonen epäili kesätyön hidastavan hänen työtahtiaan.

 

11.  Sovitaan osallistujien seuraavista tehtävistä

Ryhmä jatkaa työskentelyä sovelluksen valmistumisen mahdollistamiseksi.

 

12.  Seuraavan tapaamisen sopiminen

Seuraava palaveri pidetään samassa tilassa ensi keskiviikkona 31.6.2006 klo 13.15-14.45.

 

13.  Muut asiat

·        Avaimiin lisäaikaa

Tekijäryhmän jäsenet tarvitsevat avaimiinsa lisäaikaa, jotta kulku yliopistolla on mahdollista myös kesäkuun aikana. Vastaava ohjaaja ilmoitti asian olevan jo hoidossa.

 

14.  Tekninen keskustelu  

Turo Lamminen tiedusteli miten toteutetaan kooste.xml:ssä lisättävät alaluku2 ja alaluku3? Miika Nurminen vastasi kysymykseen kertomalla, että tehtävä siirretään jatkokehitysprojekteihin.

 

Lamminen totesi, että meta.xml ja kooste.xml –tiedostojen tyylimäärittelyt sisältävät lähes samanlaiset päivämäärä –elementit. Lamminen kysyi, että voisiko elementit yhtenäistää. Nurminen vastasi kysymykseen toteamalla Lammisen ehdotuksen hyväksi.

 

Nurminen pyysi saada uudet DTD:t sähköpostitse. Lamminen lähettää ne.

 

15.  Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja julisti kokouksen päättyneeksi klo 13.44.