Jyväskylän yliopisto, Tietotekniikan laitos

Sovellusprojekti-kurssi

Kokako - projekti

 

4. Palaveri

Mattilanniemi, Agora 2. kerros, Ag C223.1

Ti 28.2.2006 Klo 12.00 – 14.00

 

Osallistujat:

Tapio Honkonen (Ryhmän jäsen)

Turo Lamminen (Ryhmän jäsen), Puheenjohtaja

Tuomas Räsänen (Ryhmän jäsen)

Tapio Väärämäki (Ryhmän jäsen), Sihteeri

 

Antti Auer (Tilaajan edustaja)

Eija Ihanainen (Tilaajan edustaja)

Vesa Lappalainen (Tilaajan edustaja)

Miika Nurminen (Tilaajan edustaja)

 

 

 

Esityslista

 

1.      Kokouksen avaus

Turo Lamminen avasi kokouksen klo 12.09, ja toivotti kaikki tervetulleeksi projektin 4. palaveriin. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Turo Lamminen ja sihteeriksi Tapio Väärämäki.

 

2.      Esityslistan hyväksyminen

Esityslista hyväksyttiin muutoksitta.

 

3.      Läsnäolijoiden toteaminen

Vesa Korhonen, Matti Suomalainen ja Anne Karjalainen ilmoittivat edellisessä palaverissa, etteivät pääse osallistumaan tähän kokoukseen.

 

4.      Edellisten palaverien pöytäkirjojen tarkastus ja hyväksyntä

Edellisessä palaverissa uudelleen käsiteltäväksi jätetty pöytäkirja hyväksyttiin siihen tehdyin muutoksin. Miika Nurminen esitti, että viime viikon pöytäkirjaan tehdään muutos kohtaan 10. Muutosehdotus koski Netbeansin valintaa OpenOfficen skriptaamiseen ja kustomointiin soveltuvaksi editoriksi. Nurminen pyysi, että asiaa perustellaan hieman, koska ainakin hänelle Netbeansin paremmuus Jbuilderiin verrattuna oli hieman epäselvä. Tuomas Räsänen kertoi, että OpenOfficen dokumentaatioissa todetaan Netbeansin soveltuvan erityisen hyvin OpenOfficen ohjelmointiin. Nurminen hyväksyi perustelut ja ne liitetään pöytäkirjaan.

 

Päätökset:

·        Edelliseen pöytäkirjaan lisätään yllä mainittuja perusteluita kohtaan 10.


 

5.      Projektipäällikön raportti ja edellisessä palaverissa sovittujen tehtävien toteutumisen tarkistus

Tapio Honkonen esitteli uutta ajankäyttösuunnitelmaa, ja kertoi tarkemmin sen sisällöstä. Kyseessä on MS Projectilla laadittu Gantt-kaavio, jossa näkyy kunkin tekijäryhmän jäsenen henkilökohtainen ajankäyttöarvio projektin eri vaiheissa. Ajankäyttö on suunniteltu annettujen tehtävien prioriteettien mukaan.

 

Vesa Lappalainen tiedusteli, että olisiko tämän vuoden opinto-opasta mahdollista ryhtyä tekemään ja koostamaan synnytettävän sovelluksen avulla. Kysymystä seurasi hetken keskustelu, jossa päädyttiin sellaiseen lopputulokseen, että opinto-oppaan koostaminen alkaa niin myöhään, että kehitettävää sovellusta pitäisi olla mahdollista käyttää laadinta- ja koostamisprosessissa. Sovellusta testataan oikealla aineistolla jo tietysti paljon aiemmin.

 

Edellisessä palaverissa tehtäväksi sovittuja asioita tarkasteltiin lyhyesti ennen seuraavaan kohtaan siirtymistä. Plone-järjestelmään perehtymistä Jussi Talaskiven johdolla ei ehditty tekemään. Muut annetut työtehtävät oli hoidettu. Tilaajan edustajia kiinnosti erityisesti ID-käytänteisiin perehtymisen lopputulokset. Turo Lamminen totesi, että automaattinen ja uniikki ID-numerointi on mahdollista toteuttaa esimerkiksi OpenOfficen avulla. Käytännössä ID-tunnukset tehdään siten, että lähdetiedostolle generoidaan jokin oma uniikki ID-tunnus. Tämän lisäksi koostamisvaiheessa kuhunkin dokumenttiin liitetään vielä erillinen ID-tunnus, joka määräytyy esimerkiksi koostedokumentin nimen tms. perusteella.

 

 

6.      Projektin tulosten luovuttamista koskeva sopimus

Turo Lamminen esitteli projektin tulosten luovuttamista koskevan sopimuksen luonnosta. Sopimuspohja oli laadittu aiemmissa palavereissa sovittujen määritysten perusteella. Käytännössä sopimuksessa vain todetaan, että tekijäryhmän jäsenet sitoutuvat sijoittamaan Kokako-projektin lähdekoodit BSD-lisenssin (ilman advertising clausea) alaisuuteen.

 

Sopimus oli tilaajan edustajien mielestä muuten kunnossa, mutta ”Tilaajan edustajat” –maininta pitää lisätä allekirjoitusviivojen yläpuolelle. Tämän lisäksi tilaajat keskustelivat siitä, että keiden kaikkien nimet sopimukseen oikeastaan laitetaan. Mitään lopullista päätöstä asiasta ei vielä tehty.

 

7.      Kotisivujen tarkastelu

Tuomas Räsänen esitteli projektille laadittuja kotisivuja, jotka ovat saatavilla osoitteessa http://sovellusprojektit.it.jyu.fi/kokako/. Räsänen totesi sivujen sisältävän kaiken projektiin liittyvän perusinformaation kuten yhteystiedot, palaverien pöytäkirjat ja esityslistat.

 

Tilaajan edustajat olivat tyytyväisiä sivuihin, ja pitivät niitä informatiivisina sekä selkeinä. Vesa Leppalainen tiedusteli, että voidaanko sivuille lisätä tiedostot-sivu, josta on saatavilla kaikki projektin tiedostot kuten projekti- ja sovellussuunnitelma, lähdekoodit ja dokumentaatio. Lappalainen jatkoi puheenvuoroaan toteamalla, että tiedostoja olisi kaikkein yksinkertaisin noutaa WWW-sivuilta esimerkiksi perinteisen projektikansion sijaan. Kokouksen muut osapuolet pitivät ajatusta hyvänä, ja tiedostot-sivu tullaan lisäämään kotisivuille.

 

 

 

Päätökset:

o       Kotisivuille tullaan lisäämään tiedostot-sivu, josta on mahdollista noutaa projektiin liittyviä tiedostoja.

 

 

 

8.      Sovitaan osallistujien seuraavista tehtävistä

·        Tuomas Räsänen järjestää Plone-järjestelmään liittyvän tapaamisen Jussi Talaskiven kanssa

·        Tapio Honkonen jatkaa projektisuunnitelman laatimista

·        Tapio Väärämäki jatkaa sovellussuunnitelman laatimista

·        Tekijäryhmä käy XSLT-koulutuksessa keskiviikkona, ja perehtyy havaittuihin XSLT-ongelmiin, jotka liittyvät mm. kuvien asetteluun ja skriptaukseen.

·        Tekijäryhmä ryhtyy perehtymään OpenOffice SDK:n ja sen käyttöönottoon.

 

9.      Seuraavan tapaamisen sopiminen

Tapio Väärämäki ilmoitti, ettei Vesa Korhonen pääse lähiviikkoina osallistumaan palavereihin tiistaisin. Korhonen on kuitenkin ryhmän vastaava ohjaaja, ja hänen läsnäolonsa olisi tästä johtuen suotavaa. Palaveriajankohtaa ehdotettiin siirrettäväksi, ja tästä johtuen seuraavan palaverin aikaa ei vielä päätetty. Tapio Väärämäki selvittää Vesa Korhoselta, että mitkä ajankohdat hänelle sopii uudeksi tapaamisajankohdaksi, ja ilmoittaa aikavaihtoehdot tämän jälkeen projektin muille osapuolille. Korhosen ehdottamista ajoista valitaan sitten sopiva aika ensi viikkoa varten. Keskustelu tapahtuu sähköpostin välityksellä.

 

10.  Muut asiat

Vesa Lappalainen tiedusteli, että voisiko OpenOffice SDK:n asentamisesta luoda suomenkielisen pikaoppaan. Tuomas Räsänen ilmoitti, että hän laatii pikaoppaan samalla, kun käyttöönottaa SDK:n omalla tietokoneellaan.

 

Antti Auer tiedusteli, että käytiinkö aikoinaan olemassa olevia julkaisu- ja koostamistyökaluvaihtoehtoja läpi, kun opinto-oppaan koostamisen kehittämiseen tähtäävä XooZoo-hanke käynnistettiin. Kysymyksestä seurasi keskustelu, jossa käytiin läpi kaupallisten taitto-ohjelmien vahvuuksia ja heikkouksia, ja niitä verrattiin hankkeessa toteuttavaan sovellukseen ja sen vastaaviin ominaisuuksiin. Tärkeänä eroavaisuutena pidettiin sitä, että Kokako-hankkeessa kehitettävän sovelluksen avulla on mahdollista koostaa lopullinen dokumentti kätevästi uudestaan, jos lähdetiedostoihin tehdään muutoksia.

 

Auer tarkensi kohdan 6. koskevan projektin tulosten luovuttamista käsittelevää sopimusta, eikä projektisopimusta.

 

Antti Auer kysyi, että olisiko tekijäryhmällä mahdollisuus asentaa Rhaptos-palvelin ja liittää se yliopiston verkkoon. Tällaisen palvelimen avulla olisi mahdollista testata Rhaptosin toimintaa. Miika Nurmi oli perehtynyt Rhaptosin toimintaan tämän hetkisen palvelimen avulla, mutta se oli osoittautunut bugiseksi ja väärin asennettuksi. Auer tiesi tämän hetkisen palvelimen puutteista, ja niinpä hän ehdottikin uuden palvelimen asentamista. Vesa Lappalaisen mielestä projektin tulisi keskittyä ainoastaan kehitettävän sovelluksen kannalta keskeisiin asioihin, koska aika on yleensä loppunut kesken muissa vastaavissa hankkeissa. Asiasta ei tehty vielä mitään lopullisia päätöksiä.


 

 

11.  Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 13.12.