Ylös Edellinen Seuraava Otsikkosivu

12. projektipalaveri, pöytäkirja

Aika:

Keskiviikko 30.4.2003 klo 10.03-11.30

Paikka:

Jyväskylän yliopisto, AgC223.1

Läsnäolijat:

Teemu Vähä-Ruka - puheenjohtaja
Tiina Pöyhönen - sihteeri
Timo Ylönen
Sampsa Lintunen

Jussi Mäkinen
Jukka-Pekka Santanen (saapui 10.05)
Vesa Lappalainen (saapui 10.19)
Antti Auer (saapui 10.18)
Eija Ihanainen (saapui 10.12)

Käsitellyt asiat:

  1. Palaverin avaus

Puheenjohtaja avasi palaverin. Teemu Vähä-Ruka toimi puheenjohtajana ja Tiina Pöyhönen sihteerinä.

  1. Ajankäyttövihkojen tarkistus

Tarkastettiin ajankäyttövihkot. Sampsa Lintusella oli tehtynä 284, Timo Ylösellä 294, Teemu Vähä-Rukalla 319 ja Tiina Pöyhösellä 319 tuntia. Yhteensä ryhmä on tehnyt 1217 tuntia.

  1. Edellisen palaverin pöytäkirjan tarkistus

Pöytäkirjasta ei ollut huomauttamista.

  1. Edellisen palaverin tehtävälistan läpikäyminen
  2. Dokumentoinnin muuttaminen priorisoinnin mukaiseksi

Ryhmä oli muuttanut vaatimusmäärittelyä viimeisimmissä palavereissa suunniteltujen muutosten mukaiseksi ja se lähetettäneen listalle lähiaikoina.

  1. Muutokset luomistyökaluun

Luomistyökaluun oli tehty vain lähinnä hienosäätöä. Ryhmä on keskittynyt varsinaisen sovelluksen toiminnallisuuden tekoon viime aikoina, eikä käyttöliittymäpuoleen ole ehditty paneutua.

Ryhmä ei ollut myöskään sen kummemmin pohtinut radiopainike- ja valintaruuturyhmien toteutusta muuta kuin mitä tähän mennessä sovelluksen ohjelmoinnissa oli väistämättä joutunut pohtimaan.

  1. Toteutusohjelmien ratkaiseminen Jussi Mäkisen kanssa

Ohjelmisto-ongelmat oli ratkaistu. Samalla oltiin saatu testiohjelma toimimaan ilman käyttäjäntunnistusta, joten ryhmällä ei ollut tarvetta ottaa yhteyttä Pauli Kujalaan tämän asian suhteen.

  1. Tyylien toteutuksen miettinen

Tyylien toteuttamista ei ollut pohdittu, sillä se ei tuntunut vielä ajankohtaiselta luokkia ohjelmoitaessa. Jukka-Pekka Santanen kehotti ryhmää pitäytymään Korpin tyyleissä mahdollisimman pitkälle. Huomautettiin myös, että koska Korppi-järjestelmässä on käyttäjän mahdollista valita oma tyylitiedostonsa, Kottarainen-sovelluksen sitominen liian vahvasti tiettyihin tyyleihin rajoittaa käyttäjän valinnanvapautta.

Vesa Lappalainen tiedusteli, onko ryhmä miettinyt, missä kohti käyttöliittymää CSS-tiedostoa kysellään. Tätä ei ollut mietitty. Sampsa Lintusen mukaan CSS:n liittäminen esikatseluun tulee olemaan vaikeaa, sillä luomistyökalu on osa Korppi-järjestelmää ja sivua ei ole erotettu muusta järjestelmästä mitenkään. Näin ollen luomistyökalun tyylitiedoston on oltava sama kuin muuallakin Korppi-järjestelmässä.

  1. Luontityökalun valmistaminen 25.4 mennessä niin, että sillä voitaisiin toteuttaa Lappalaisen Ohjelmointi-kurssin kurssikysely

Ryhmä ei pysynyt aikataulussa. Luokat ja toiminnallisuus käyttöliittymän alle alkavat olla valmiita, mutta käyttöliittymää ei ole ehditty saamaan toimimaan yhdessä luokkarakenteen kanssa.

  1. Ihanainen ottaa yhteyttä Rantamäkeen ja Aueriin jatkokehityksen tiimoilta

Eija Ihanainen oli ottanut yhteyttä Jari Rantamäkeen ja Antti Aueriin. Auerin mukaan rahoitus yhden ihmisen työllistämiseen kesäksi (3kk) sovelluksen jatkokehittämiseen löytyy. Raha tulee Virtuaaliyliopisto-hankkeen kautta tiedekunnalle. Varmistus asiaan tarvitaan kuitenkin tiedekuntatasolta. Lappalaisen arveli, että rahoitus saataisiin varmemmin, jos "samalla rahalla" tehtäisiin sekä Kottaraisen jatkokehitys, että ensi syksyn HOPS (henkilökohtainen opintosuunnitelma)-projekti.

Rahoituksen lisäksi on mahdollista, että osa ryhmäläisistä jää jatkokehittämään sovellusta joko harjoitteluna tai erikoistyönä. Harjoittelun tapauksessa siihen halukkaita ryhmäläisiä kehotettiin ottamaan yhteyttä harjoitteluista vastaavaan Timo Männikköön. Tässä tapauksessa kuitenkin pelättiin, että ryhmän sisällä tulee ongelmia, jos osa saa samasta työstä palkkaa ja osa tekee ilmaiseksi.

Päätökset: Lappalainen ja Santanen ottavat yhteyttä Tommi Kärkkäiseen kesän rahoituksen tiimoilta.

  1. Santanen tiedottaa projektista tiedekunnalle

Santanen oli tiedottanut projektista tiedekunnalle. Timo Ovaskaiselta tulikin ryhmälle kriteeristö sovelluksen suunnitteluun. Santanen harmitteli, ettei tiedekunnalle tullut tiedotettua asiasta aiemmin, sillä ryhmä oli havainnut siinä hyviä piirteitä vaatimusmäärittelyä varten. Ryhmää kehotettiin tuomaan kaikille seuraavaan palaveriin kriteeristön nähtäväksi.

Päätökset: Ryhmä tuo seuraavaan palaveriin kaikille Ovaskaisen toimittaman kriteeristön.

  1. Projektin eteneminen

Ryhmä kertoi, että tähän mennessä on saatu aikaan käyttöliittymän takana oleva toiminnallisuus eli luokat, jolla kyselyt saadaan tietokantaan ja haettua kannasta. Lisäksi luokkien yhdistämistä käyttöliittymään on aloitettu. Luokista puuttuu kuitenkin joitakin ominaisuuksia eli esimerkiksi metatietoja ei vielä tallenneta mihinkään. Lisäksi käyttäjienhallintaa ja käyttäjäryhmien oikeuksia ei ole pohdittu vielä kovin tarkasti.

Vastausten vastaanottamisesta ei ole oikeastaan pohdittu vielä mitään. Luokka niidenkin tallentamiseen on kyllä olemassa, mutta sitä ei ole voitu kyselyn puutteessa vielä kovin tarkkaan testata.

Lappalainen totesi, että on aivan ymmärrettävää, että ryhmällä ei ole mitään konkreettista näytettävää, jos kerran ollaan koodattu "näkymätöntä" tavaraa käyttöliittymän alle. Hän muistutti kaikkia, että etenkin tietokannan kanssa toimiminen on aikaa vievää ohjelmointia. Lappalainen kehotti käyttämään perintää kyselyluokkien teossa. JSP:ssä ei hänen mukaansa saa olla "iffejä" laisinkaan tyyppien kohdalla. Eri kysymystyyppien tulostaminen täytyy hoitaa jollakin muulla tavalla.

Tilaajan edustajien mukaan on välttämätöntä, että vastaukset saadaan ulos ainakin CSV(comma separated values)-muodossa. Lisäksi kyselyiden luonti ja kyselyyn vastaaminen on saatava toimimaan takuuvarmasti.

Käyttäjäryhmien hallintaan kehotettiin käyttämään Korpin käyttäjäryhmien hallintaa. Kurssille ihmisten liittämisen mallia kannattaa tutkailla Kottarainen-sovellukseenkin ideoiden saamiseksi. Korpin ryhmähallinnan käyttämistä pidettiin hyvänä ideana siksikin, etteivät käyttäjät hämäänny miljoonista erilaisista ryhmien hallintajärjestelmistä saman järjestelmän sisällä. Miniminä käyttäjäryhmä-asiassa pidettiin sitä, että voidaan tehdä kurssi, jonka jäsenet saavat vastata kyselyyn.

Kyselyyn uudelleen vastaaminen pystytään estämään, jos vastaajien tulee olla kirjautuneena sisään Korppiin. Tällöin toki anonyymiys ei ole täysin mahdollista: ylläpito pystyy aina jäljittämään vastaajan. Tilaajan edustajat olivat sitä mieltä, että vastaajien on tyydyttävä luottamaan siihen, että heidän tietojaan ei aleta selvittää, vaikka se ehkä olisikin mahdollista. Täysin anonyymin vastaajan tapauksessa ei voida estää uudelleen vastaamista, eikä vastaaja pääse myöhemmin muuttelemaan vastaamiaan tietoja.

Keskiviikoksi 7.5 sovittiin uusi takaraja sovellukselle. Tuolloin pitäisi olla valmiina karkeasti toimiva ensimmäinen testiversio sovelluksesta. Sovelluksella tulee tuolloin voida luoda kysely niin, että se tallentuu tietokantaan sekä vastaamaan kyselyyn niin, että vastaukset tulevat myös talteen. Tätä varten on hankittava aito versio Korpista jollekin ryhmän koneista, jotta järjestelmään ei pääse kirjautumaan "testi"-salasanalla. Tämä saattaisi hämätä koekäyttäjiä.

Ryhmää kehotettiin tekemään seuraavaa palaveria varten listan siitä, mitä on saatu aikaan ja mitä on vielä kesken. Lisäksi kesän jatkokehitystä varten tarvitaan lista siitä, mitä selkeästi jää tekemättä. Tämä tulisi toimittaa Auerille ja Ihanaiselle jo ennen seuraavaa palaveria.

Päätökset: 7.5 sovelluksen testiversio on valmis. Ryhmä hankkii yhdelle koneistaan aidon Korppi-järjestelmän tietokannan. Ryhmän on tehtävä "Mitä saatu aikaa ja mitä on kesken" -lista. Ryhmän on tehtävä kesää varten jatkokehitykseen jäävien tehtävien lista.

6. Palaverin päättäminen

Puheenjohtaja päätti palaverin. Seuraava palaveri pidetään perjantaina 9.5.2003 kello 10.00 tilassa AgC223.1

.

Liite: kahdennessatoista projektipalaverissa laadittu tehtävälista

Kahdennessatoista palaverissa laadittu tehtävälista

Ryhmän pitää:

Jukka-Pekka Santasen ja Vesa Lappalaisen pitää:


Ylös Edellinen Seuraava Otsikkosivu