Coma - Sovellusprojekti
Tietotekniikan Sovellusprojekti
Projektisuunnitelma 1.0
3.3.2004
Jyväskylän yliopisto
tietotekniikan laitos
Tekijät: Hanna Alm, Kari Arkko, Pentti Nakari, Lassi Paavolainen
Työn nimi: Projektisuunnitelma
Työ: Coma-Sovellusprojekti
Sivumäärä: 13
Tilaaja: Jyväskylän yliopisto, tietotekniikan laitos
Tiivistelmä: Tämä dokumentti on Coma-projektin projektisuunnitelma, jossa kuvataan projektin etenemisen ja onnistumisen kannalta tärkeimmät asiat. Suunnitelmassa on kuvattu projektin taustaa, tavoitteita, käytäntöjä, työnjakoa, aikatauluja ja riskien hallintaa.
Avainsanat: proceedings, ECCOMAS2004
Versiohistoria
Versio |
Pvm |
Kuvaus |
Tekijä |
0.1 |
04.02.2004 |
Projektisuunnitelman hahmotus |
KA, HA |
0.2 |
11.02.2004 |
v0.1 luku 5 jaettu useampaan lukuun dokumentin selkeyttämiseksi, vastuualueet jaettu |
KA, HA |
0.3 |
16.02.2004 |
v0.2 projektiin liittyviä riskejä ja niiden hallintaa tarkennettu ja lisätty luku 11 Yhteenveto, aikataulumuutoksia |
KA, HA |
0.4 |
18.02.2004 |
v0.3 tietokantaa ja testausta käsitteleviä kohtia lisätty |
HA |
0.5 |
23.02.2004 |
v0.4 aikataulua tarkennettu |
HA, KA |
0.6 |
01.03.2004 |
v0.5 kirjoitus- ja muotoiluvirheiden korjaus |
HA |
1.0 |
03.03.2004 |
hyväksytty versio |
HA |
Tekijät
HA – Hanna Alm
KA – Kari Arkko
PN – Pentti Nakari
LP – Lassi Paavolainen
Coma-projekti
Projektiryhmä: Hanna
Alm haalm@cc.jyu.fi
Kari
Arkko ktarkko@cc.jyu.fi
Pentti
Nakari pjen@cc.jyu.fi
Lassi
Paavolainen lopaavol@cc.jyu.fi
Tilaaja: Jyväskylän yliopisto, Tietotekniikan laitos
Kirsi
Majava majkir@mit.jyu.fi
Pekka
Neittaanmäki pn@mit.jyu.fi
Tuomo
Rossi tro@mit.jyu.fi
Vastaava ohjaaja: Markus Inkeroinen marink@mit.jyu.fi
Tekninen ohjaaja: Tero Toivonen tero.toivonen@cc.jyu.fi
Visuaalinen konsultti: Jaana Rannanpää jaelrann@cc.jyu.fi
Käytettävyyskonsultti: Katja Kaario kaario@mit.jyu.fi
Työtila: Huone AgC 223.4, p. 014-260 4966
Kotisivu: http://sovellusprojektit.it.jyu.fi/coma/
sähköposti: coma@korppi.jyu.fi
Laitteet: Neljä PC-konetta, joissa kahdessa on käyttöjärjestelmänä Windows XP professional, ja kahdessa Linux.
Tiivistelmä: Coma-projekti on Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitoksella kevään 2004 aikana toteutettava Sovellusprojekti. Coma-projekti suunnittelee ja toteuttaa ECCOMAS2004-proceedingsin CD-ROM-muotoisena ja yleiskäyttöisen sovelluksen konferenssi-proceedingsien tekemiseen.
Sisällys
3. Projektiorganisaatio ja
materiaaliresurssit
3.1. Projektiorganisaatio
ja yhteystiedot
4.2. Nykyisin
käytössä olevat sovellukset
6. Projektiryhmän tavoitteet ja
oppiminen
6.1. Yleiset
oppimistavoitteet
7. Projektiorganisaatiokäytäntö
7.3. Dokumenttien
hyväksymiskäytäntö
8.2. Projektipäällikön
työtehtävät
8.3. Henkilökohtaiset
työtehtävät
10. Riskien arviointi ja hallinta
10.2. Tuntematon
ohjelmointiympäristö
10.6. Ylimitoitetut
tavoitteet
Taulukko 2.
Coma-projektin vastuualueet.
Taulukko 3.
Coma-projektin dokumenttien tarkistuspisteet.
Taulukko 4.
Coma-projektin välitavoitteet.
Taulukko 5.
Sovelluksen aikataulutus.
Taulukko 6.
Projektin riskiasteet.
Kuva 1.
Coma-projektin eteneminen Gantt-kaaviona
Kuva 2.
Toteutuksen eteneminen Gantt-kaaviona.
Coma-projekti toteuttaa kevään 2004 aikana Jyväskylässä 24–28.7 järjestettävään ECCOMAS2004 (European Congress on Computational Methods in Applied Sciences and Engineering) -konferenssiin liittyvän kokoomajulkaisun eli proceedingsin CD-ROM-muotoisena. Lisäksi projektin on tarkoitus luoda yleiskäyttöinen sovellus kokoomajulkaisujen tekemiseen, jota voidaan käyttää tulevien konferenssien kokoomajulkaisujen muodostamiseen. CD-ROM-proceedingsin on valmistuttava viimeistään heinäkuuhun mennessä, jotta se voidaan jakaa painettavan tiivistelmäjulkaisun välissä konferenssin aikana siihen osallistuville.
Projekti on aloitettu tilaajan tarpeesta saada kesän ECCOMAS2004-konferenssin kokoomajulkaisu eli proceedings CD-ROM-muotoisena. Samalla on mietitty voisiko projektin yhteydessä tehdä yleiskäyttöisen sovelluksen, jonka avulla proceedingsit voidaan luoda myös tulevaisuudessa järjestettävistä konferensseista ja tapahtumista melko helposti. Tämän takia projektiryhmältä on tilattu ECCOMAS2004-konferenssin CD-ROM-proceedings sekä yleiskäyttöinen sovellus.
Tämä dokumentti on projektin projektisuunnitelma, jossa kuvataan projektin resursseja, aikataulua, tavoitteita, työnjakoa, projektikäytäntöä ja riskien hallintaa. Suunnitelman avulla pyritään saamaan projekti ajoissa valmiiksi ja riskienhallinnan avulla minimoimaan projektissa mahdollisesti aiheutuvat viivytykset.
Luvussa 2 on selitetty projektiin liittyviä termejä. Luvussa 3 käsitellään projektiorganisaatiota ja sen käytössä olevia materiaaliresursseja. Projektin taustaa ja tavoitteita on esitelty luvuissa 4 ja 5. Luku 6 kuvaa projektiryhmän tavoitteita ja oppimista. Projektiorganisaatiokäytäntöä käsitellään luvussa 7. Työnjakoa ja aikataulua käsitellään luvuissa 8 ja 9. Riskien arviointia ja hallintaa käsitellään luvussa 10.
Luvussa esitellään projektin kannalta keskeisiä termejä.
ECCOMAS European community on
computational methods in applied sciences.
Perl Tulkattava ohjelmointikieli.
PostgreSQL Vapaa tietokannanhallintajärjestelmä.
Proceedings Tieteellisistä artikkeleista muodostuva kokoomajulkaisu.
Skripti Tulkattava komentojono.
Tässä luvussa esitellään projektiorganisaatiota ja sen käytössä olevat materiaaliresurssit.
Projektiorganisaatioon kuuluvat tietotekniikan opiskelijat Hanna Alm, Kari Arkko, Pentti Nakari ja Lassi Paavolainen. Tilaajan edustajina Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselta toimivat Kirsi Majava, Tuomo Rossi ja Pekka Neittaanmäki. Vastaavana ohjaajana toimii tietotekniikan laitokselta Markus Inkeroinen. Teknisenä ohjaajana toimii Tero Toivonen. Visuaalinen konsultti Jaana Rannanpää ja käytettävyyskonsultti Katja Kaario tulevat toimimaan myös osana organisaatiota kevään aikana.
Hanna Alm haalm@cc.jyu.fi
050-5752 808 Projektiryhmä
Kari Arkko ktarkko@cc.jyu.fi
040-7022 834 Projektiryhmä
Markus Inkeroinen marink@mit.jyu.fi
014-2604 904 Vastaava ohjaaja
Katja Kaario kaario@mit.jyu.fi
Käytettävyyskonsultti
Kirsi Majava majkir@mit.jyu.fi
014-2602 754 Tilaajan edustaja
Pentti Nakari pjen@cc.jyu.fi
040-5776 954 Projektiryhmä
Pekka Neittaanmäki pn@mit.jyu.fi
Tilaajan
edustaja
Lassi Paavolainen lopaavol@cc.jyu.fi
040-7183 690 Projektiryhmä
Jaana Rannanpää jaelrann@cc.jyu.fi
Visuaalinen
konsultti
Tuomo Rossi tro@mit.cc.jyu.fi
014-2602 755 Tilaajan edustaja
Tero Toivonen tptoivon@cc.jyu.fi
050-5411 768 Tekninen ohjaaja
Johtoryhmään kuuluvat tilaajan edustajina Kirsi Majava ja Tuomo Rossi. Vastaava ohjaaja Markus Inkeroinen ja opiskelijoista projektipäällikkö Kari Arkko.
Projektiryhmällä on käytössään tietotekniikan laitoksella lukittava projektihuone AgC223.4. Ryhmän käytössä on neljä PC-tietokonetta, joista kahteen on asennettu Windows XP käyttöjärjestelmä ja kahteen Linux, yhteen koneista on asennettu polttava CD-asema. Lisäksi projektiryhmällä on vapaassa käytössä lasertulostin ja skanneri, jotka sijaitsevat projektiryhmien yhteistilassa, ja kopiokone huoneessa AgC432.2. Erillisen varaamisen tarvitsevat kannettava tietokone, mp3-tallennin, digitaalikamera ja videoprojektori.
Projektin yhteystiedot:
Puhelinnumero 014-260 4966
Kotisivut http://sovellusprojektit.it.jyu.fi/coma/
Sähköpostilista coma@korppi.it.jyu.fi
Tässä luvussa kuvataan taustoja projektille sekä Coma-projektin tehtävää.
Jyväskylässä 24–28.7.2004 järjestetään ECCOMAS2004 (European Congress on Computational Methods in Applied Sciences and Engineering) -konferenssi. Konferenssiin osallistuvien henkilöiden aikaisemmin toimittamasta materiaalista kootaan proceedings. Osallistujien kirjoittamat tiivistelmät artikkeleistaan painetaan kirjaksi ja artikkelit kokonaisuudessaan tallennetaan CD-ROM-levylle. Lisäksi on ilmennyt tarvetta sovellukselle, jolla voidaan muodostaa kokoomajulkaisu.
Tällä hetkellä artikkelit ja niiden tekijätiedot on kerätty, WWW:n kautta lomaketta käyttäen, hakemistorakenteeseen. Hakemistorakenteessa tiedot käsitellään erilaisilla skripteillä.
Projektin tavoitteena on toteuttaa konferenssi-proceedings CD-ROM-levy. CD-ROM-levyn sisältöä pitää pystyä selailemaan erilaisilla selaimilla ilman sovelluksien asentamista. Projektin toisena tavoitteena on toteuttaa mahdollisimman helppokäyttöinen konferenssi-proceedingsien tekoon tarkoitettu sovellus, jolla on mahdollista muokata proceedingsien rakennetta soveltuvaksi erilaisiin konferensseihin. Proceedingsin koostamiseksi tarvittavat tiedot kerätään tietokantaan.
Tässä alaluvussa käsitellään projektiryhmän omia oppimistavoitteita.
Projektiryhmän tavoitteena on tutustua projektityöskentelyyn, projektin suunnitteluun ja hallintaan sekä toteutettavan ohjelmiston kautta ohjelmistotuotantoon. Ohjelmistotuotanto käsittää muun muassa ohjelmiston suunnittelun, toteutuksen, testauksen ja raporttien laatimisen.
Projektityöskentelyn keskeisiä käsitteitä ovat ryhmätyö sekä projektin aikataulun huolellinen suunnittelu, ja sen myötä aikataulun toteutuminen. Jokainen projektin jäsen osallistuu kaikkiin oleellisiin tehtäviin, jotta kaikki oppivat tarpeellisia työskentelytaitoja ja ohjelmointia. Työnjaosta pyritään tekemään mahdollisimman tasapuolinen.
Ongelmatilanteet ratkaistaan ryhmänä ja ryhmän mahdollisista sisäisistä erimielisyyksistä tai ristiriidoista ei saa muodostua esteitä projektin toteutumiselle.
Projektin kuluessa perehdytään dokumentointiin. Projektin kuluessa laaditaan tämän projektisuunnitelman lisäksi vaatimusmäärittely, sovellussuunnitelma, testaussuunnitelma, sovelluksen avustus sekä raportit sovelluksen ja projektin toteutumisesta. Lisäksi koko projektin ajan käydyistä palavereista laaditaan esityslistat ja pöytäkirjat. Näitä tehdessä kaikki oppivat selkeätä ja rakenteellisesti oikeaoppista kirjallista ilmaisua.
Projektin aikataulun suunnitteleminen ja jokaisen ryhmän jäsenen henkilökohtaisen ajankäytön arvioiminen suhteessa projektin aikatauluun on eräs keskeisistä projektiryhmän oppimistavoitteista. Tämän onnistumisessa on oleellista onnistunut projektin aikataulusuunnitelma, tasapuolinen tehtävien jako sekä jokaisen ryhmän jäsenen omien resurssien ja kykyjen realistinen arviointi.
Koska Perl on lähes kaikille ennestään tuntematon, projektiryhmä tulee oppimaan uuden ohjelmointikielen. Projektiryhmän tavoite on oppia kirjoittamaan selkeää ohjelmakoodia ja hyvä kommentointitapa. Kommentoinnin merkitys korostuu kun sovellusta jatkokehitetään eri henkilöiden toimesta.
Projektiryhmän tavoitteena on oppia vertaamaan eri ohjelmointikielien hyviä ja huonoja puolia, ja valitsemaan tarvitsemiensa ominaisuuksien perusteella sopiva ohjelmointikieli oman sovelluksensa toteuttamiseen. Ohjelmointikieltä valittaessa tulisi myös huomioida jatkokehityksen mahdollisuus.
Projektin käytössä on CVS-versionhallintapalvelin, joka on (laajassa) käytössä tämän päivän yritysmaailmassa. Projektiryhmän yksi tavoite on oppia versionhallinnan oikeaoppinen käyttö projektin toteutuksen ja dokumentoinnin kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.
Projektiryhmä analysoi tuloksiaan, miettimällä mitkä olivat vaikeita kohtia projektissa ja miten ne ratkaistiin, sekä mitä tulisi tehdä toisin. Tällä tavoin projektiryhmän jäsenet saavat kokonaiskuvan projektin toteutumisesta ja voivat käyttää tätä tietoa hyväkseen myöhemmissä projekteissa.
Ryhmän jäsenet harjoittelevat esiintymistaitoja yhteisissä viikkopalavereissa, sekä opponointi- ja loppuesittelytilaisuuksissa. Ryhmässä pyritään siihen, että jokainen esittelee jossakin projektin vaiheessa projektin etenemistä muulle yleisölle kuin pelkälle omalle projektiorganisaatiolleen.
Tässä luvussa käsitellään projektiorganisaation kokouskäytäntöä, tiedottamista, dokumentointia ja dokumenttien hyväksymiskäytäntöä, ajankäyttöä, versionhallintaa, ohjelmointia sekä testausta.
Projektin aikana projektiorganisaatio kokoontuu kerran viikossa. Viikkopalaverin ajankohtana on keskiviikko klo 12.00 projektitilan kokoustilassa Agora C223.1. Palaverista lähetetään projektiryhmän toimesta esityslista viimeistään vuorokautta ennen tapahtumapäivää ja palaverin jälkeen ryhmä kirjoittaa pöytäkirjan käsitellyistä asioista.
Palaverissa käydään aina läpi esityslista ja hyväksytään se. Esityslistaan kuuluu aina edellisen pöytäkirjan hyväksyminen, ajankäyttöraporttien esittely, tehdyt tehtävät, muut esille tulevat asiat, osallistujien seuraavat tehtävät sekä seuraavan palaveriajan ja -paikan sopiminen. Lisäksi verrataan keskenään suunniteltua ja toteutunutta aikataulua.
Puheenjohtajana toimii aina vuorollaan joku projektiryhmän jäsenistä, samoin sihteerin roolia vuorotellaan ryhmän jäsenten kesken. Edellisen kokouksen sihteeri esittelee kokouksen alussa edellisen palaverin pöytäkirjan ennen sen hyväksymistä.
Pöytäkirja toimitetaan kaikille organisaation jäsenille luettavaksi sähköpostilla tekstiversiona. Pöytäkirja on tulostettavassa muodossa projektin kotisivulla.
Projektin dokumentointiin käytetään ensisijaisesti Microsoft Word -ohjelmaa. Kaikissa dokumenteissa käytetään pohjina projektiryhmän laatimia yhteneviä dokumenttipohjia. Hanna Alm vastaa dokumenttien yhtenäisestä ulkoasusta. Kaikki projektin dokumentit laaditaan suomeksi ja tallennetaan sekä PDF- että HTML-tiedostoina projektin kotisivujen alle, josta dokumentit ovat luettavissa.
Valmiit dokumentit hyväksytään viikkopalaverissa ja päätös kirjataan pöytäkirjaan.
Projektiryhmä suunnittelee aikataulun. Aikataulussa pysymistä seurataan aina viikkopalaverissa.
Ohjelmointikielenä käytetään Perl-kieltä. Ohjelmakoodin kirjoittaminen ja kommentointi tapahtuu englanniksi.
Projektissa käytetään CVS-versionhallintapalvelinta.
Testausta suoritetaan sitä mukaa kun sovellus valmistuu. Tarkoituksena on löytää sovelluksessa esiintyvät virhetilanteet ja saada ne korjatuksi. Huolellisen testauksen takaamiseksi kukaan projektiryhmän jäsenistä ei testaa omaa koodiaan, vaan testauksen suorittaa joku muu ryhmästä.
Kaikki komponentit testataan erikseen.
Komponenttien yhteensopivuutta testataan lisäämällä aina valmistunut komponentti muiden komponenttien yhteyteen.
Kaikkien komponenttien ollessa valmiit, sovellusta testataan kaikilla käyttöjärjestelmillä ja selaimilla, jotka määritellään projektin vaatimusmäärittelyssä.
Luvussa hahmotellaan projektiin liittyviä tehtäviä ja vastuualueita sekä niiden jakaantumista ryhmän jäsenten kesken.
Projektin aloittaminen ja aihealueeseen tutustuminen suoritetaan ryhmätyönä.
Projektipalaverien puheenjohtaja ja sihteeri valitaan ryhmän jäsenistä tilanteen mukaan ennen palaveria.
Koko projektin ajan projektipäällikkönä toimii Kari Arkko. Projektipäällikön tehtävinä on olla ajan tasalla projektin toteutuksen etenemisestä, hoitaa tiedotus projektiympäristössä sekä vastata tehtävien uudelleen jaosta. Projektipäällikkö vastaa koko projektista.
Projektin työmäärä pyritään jakamaan mahdollisimman tasaisesti projektiryhmän jäsenten kesken. Projektisuunnitelma, vaatimusmäärittely ja muut alkuvaiheessa toteutettavat dokumentit tehdään ryhmätyönä. Jatkossa pyritään jakamaan tehtävät jokaisen kykyjen, osaamisen ja voimavarojen mukaan projektin läpiviennin kannalta mahdollisimman edullisella tavalla.
Taulukossa 2 kuvataan Coma-projektin vastuualueiden jako ja vastuualueen tehtävien etenemisestä vastaava henkilö.
Vastuualue |
Vastuuhenkilö |
Projektipäällikkö |
Kari Arkko (KA) |
Dokumenttien ulkoasu |
Hanna Alm (HA) |
HTML ja palvelimet |
Pentti Nakari (PN) |
Ohjelmointi |
Lassi Paavolainen (LP) |
CD-ROM-levy |
Hanna Alm (HA) |
Sovellus |
Kari Arkko (KA) |
Tietokanta |
Pentti Nakari (PN) |
Taulukko 2. Coma-projektin vastuualueet.
Luvussa hahmotellaan Coma-projektin aikataulua ja tarkastuspäivämääriä.
Taulukossa 3 on esitetty Coma-projektin tuottamat dokumentit, niille suunniteltu valmistumisaikataulu ja kyseisestä dokumentista vastaava henkilö.
Vaihe |
Pvm |
Tarkistuspiste |
Vastuuhenkilö(t) |
1 |
25.02.2004 |
Projektisuunnitelma valmis |
KA, HA |
2 |
03.03.2004 |
Vaatimusmäärittely valmis |
KA, LP |
3 |
31.03.2004 |
Sovellussuunnitelma valmis |
KA |
4 |
05.04.2004 |
Testaussuunnitelma valmis |
HA |
5 |
30.04.2004 |
Testiraportti valmis |
HA |
6 |
12.05.2004 |
Käsikirja,sovellusraportti,projektiraportti valmis |
KA |
7 |
12.–20.05.2004 |
Loppuesittely |
KA |
Taulukko 3. Coma-projektin dokumenttien tarkistuspisteet.
Coma-projektin välitavoitteet, niille asetetut aikataulut ja niiden etenemisestä vastaavat henkilöt on esitetty taulukossa 4. Taulukossa 5 esitetään Coma-projektin sovelluksien valmistumiselle asetetut aikataulut ja sovelluksien vastuuhenkilöt.
Coma-projektin kokonaisuuden eteneminen on kuvattu Gantt-kaavion muodossa kuvassa 1 ja toteutuksen eteneminen kuvassa 2.
Kuva 1. Coma-projektin eteneminen Gantt-kaaviona
Kuva 2. Toteutuksen eteneminen Gantt-kaaviona.
Käytetyt lyhenteet:
KL – Käyttöliittymä
TK - Tietokanta
Pvm |
Välitavoite |
Vastuuhenkilö(t) |
16.02.2004 |
Harjoitteluhakemistorakenne Linux-koneilla |
KA |
20.02.2004 |
Hakemistorakenteeseen (nykyiseen) tutustuttu |
KA, HA, PN, LP |
03.03.2004 |
Tietokanta suunniteltu |
KA, LP |
03.03.2004 |
Osa TK:sta valmis (artikkelin nimi ja tekijä ) |
PN |
05.03.2004 |
Ensimmäiset indeksisivut generoitu (selaus tekijän mukaan) |
HA |
10.03.2004 |
KL (sessioiden ja aihealueiden syöttö) |
KA, LP |
12.03.2004 |
Indeksisivut generoitu (selaus aihealueen mukaan (aakkostettu)) |
HA |
15.03.2004 |
Ensimmäiset versio(t) hakemistorakenteesta |
HA |
19.03.2004 |
KL (levyjako) |
KA, LP |
24.03.2004 |
Generoidaan hakemistorakenne levyjaon perusteella |
HA |
16.04.2004 |
KL (ulkoasun syöttö) |
KA, LP |
19.04.2004 |
Tietokanta valmis |
PN |
23.04.2004 |
ECCOMAS2004 ulkoasu |
JR |
07.05.2004 |
Käyttöliittymä valmis |
KA, LP |
20.05.2004 |
CD-ROM-levy(t) valmis (valmiit) |
HA |
Taulukko 4. Coma-projektin välitavoitteet.
Pvm |
Tavoite |
Vastuuhenkilö(t) |
08.04.2004 |
Sovellus hakemistorakenteen parsimiseen |
PN |
07.05.2004 |
Käyttöliittymä |
KA, LP |
14.05.2004 |
Konferenssisovellus kokoomajulkaisujen tekoon |
HA |
Taulukko 5. Sovelluksen aikataulutus.
Tässä luvussa kuvataan projektin etenemiseen mahdollisesti vaikuttavia riskejä, niiden hallintaa ja ehkäisemistä.
Riittämätöntä suunnittelua pidetään suurimpana riskinä. Ryhmän kokemus ja tekninen osaaminen eivät riitä paikkaamaan huonon suunnittelun aiheuttamia virheitä. Suunnitteludokumenttien huolellinen teko ja katselmointi auttavat ehkäisemään tämän riskin toteutumista.
Perl ohjelmointikielenä ei ole kaikille ryhmän jäsenille tuttu. Tämän johdosta sovelluksen toteutuksessa saattaa ilmetä ongelmia, joiden selvittäminen vie aikaa. Edellä mainitun seikan aiheuttamaa riskiä voidaan vähentää perusteellisella perehtymisellä ko. aihealueeseen, opiskelemalla ohjelmointikieltä ja tutustumalla aihepiiriin kirjallisuuden, internet-materiaalin sekä teknisen ohjaajan avustuksella.
Ryhmän jäsenten sairastuminen on yksi riskeistä. Tällaisessa tilanteessa projektipäällikön pitää pystyä ohjaamaan ryhmän resurssit siten, että puuttuvan henkilön tehtävät tulevat tehdyksi.
Projektin jäsenten ja koko projektiorganisaation välinen tiedotus on tärkeää. Kaikista ongelmista ja epäselvyyksistä tulee informoida koko projektiorganisaatiota, jotta mahdollisiin ongelmiin osataan tarttua riittävän ajoissa. Tiedotuksesta vastaavat osaltaan kaikki projektiorganisaation jäsenet. Projektiryhmän jäsenet vastaavat projektipäällikölle ja projektipäällikkö lopulle organisaatiolle. Tilaajan tulee informoida projektiryhmää riittävästi, jotta projektiryhmä osaa varautua mahdollisiin muutoksiin sovelluksen toteutuksessa.
Projektin jäsenten ja sovelluksen tulevien käyttäjien pitää testata sovellusta ahkerasti helpon ja käytettävän käyttöliittymän luomiseksi sekä kaikkien käytännön virhetilanteiden löytämiseksi. Tässä riittävän testaussuunnitelman luominen on avuksi.
Koska sovellus koostuu useista eri komponenteista ja eri komponenttien toteutukseen kuluva aika saattaa vaihdella huomattavasti, voidaan projektin mahdollisiin riskeihin lukea myös liian kattavan toiminnallisuuden suunnittelu toteutettavaksi suhteessa projektin resursseihin ja rajattuun aikatauluun nähden. Liiallisen toiminnallisuuden tavoittelu voi myös rikkoa muita tavoitteita. Ensisijainen tavoite projektiryhmällä on tehdä konferenssi-proceedings CD-ROM-levy.
Laitteiston rikkoutuminen on yksi mahdollinen riskitekijä. Tätä riskiä ehkäistään ottamalla varmuuskopiot riittävän usein.
Taulukossa 6 riskiaste kohdassa arvioidaan riskin todennäköisyyttä toteutua ja vaikutus kohdassa riskin vaikutusta projektin läpivientiin toteutuessaan. Taulukossa on arvioitu luvussa 8 mainituille riskeille riskiasteet lukuina 1-5, joista luku 1 merkitsee pientä todennäköisyyttä ja luku 5 suurta todennäköisyyttä.
Riski |
Riskiaste |
Vaikutus |
Riittämätön suunnittelu |
4 |
Suuri |
Tuntematon ohjelmointiympäristö |
2 |
Kohtalainen |
Sairastuminen |
3 |
Kohtalainen |
Tiedotus |
2 |
Kohtalainen |
Riittämätön testaus |
4 |
Suuri |
Ylimitoitetut tavoitteet |
2 |
Pieni |
Laitteisto |
1 |
Kohtalainen |
Taulukko 6. Projektin riskiasteet.
Tämä dokumentti määrittelee Coma-projektin aikataulun ja toteutusmenetelmät. Dokumentti on suunnattu pääasiassa Coma-projektiryhmälle projektin hallinnan ja seurannan tueksi. Projektisuunnitelma otetaan käyttöön välittömästi sen jälkeen, kun se on hyväksytty Coma-projektin viikkopalaverissa. Projektiryhmä vastaa Coma-projektin toteutumisesta tämän projektisuunnitelman mukaisesti.