Jyväskylän yliopisto PÖYTÄKIRJA II 1(7)
Tietotekniikan laitos
Kaakkuri-projekti 4.10.2004

Kaakkuri-projektin toinen palaveri

Aika: torstai 30.9.2004 kello 10:00 – 12:40
Paikka: Kokoustila AgC223.1

Läsnä:
• Päivi Jämsen (paikalla klo 10:00 – 12:15).
• Lari Kannisto
• Petteri Kela, puheenjohtaja
• Vesa Lappalainen (paikalla 10:20 – 12:40)
• Antti Pokela
• Arto Rikalainen. (paikalla klo 11:55 – 12:40).
• Santtu Salmi, sihteeri
• Matti Suomalainen, sihteeri

Pöytäkirja

1. Kokouksen avaus

Kokouksen avasi puheenjohtaja Petteri Kela kello 10:00.

2. Esityslistan hyväksyminen

Esityslistaan lisättiin kohta 9, i, dokumentointivälineen valinta, sekä 9, ii, projektipäällikön valinta. Lisättiin myös kohta 9, iii, ajanseurantatyökalun valinta. Siirrettiin kohta 4 lisenssimallin päättäminen kohdan 7, mahdolliset tarkennukset määrittelyihin, jälkeen. Muutokset hyväksyttiin yksimielisesti.
Päätökset:
• Esityslistaan lisätään kohta: 9, i, dokumentointivälineen valinta
• Esityslistaan lisätään kohta: 9, ii, projektipäällikön valinta
• Esityslistaan lisätään kohta: 9, iii, ajanseurantatyökalun valinta
• Siirretään lisenssimallin päättäminen (4) kohdan mahdolliset tarkennukset määrittelyihin (7) jälkeen

3. Edellisen kokouksen pöytäkirjan läpikäyminen


Pöytäkirjaa ei voitu vielä hyväksyä, koska tämä oli ensimmäinen kerta, kun sen korjattu versio oli esillä. Lari Kannisto sanoi tarkastavansa pöytäkirjan myöhemmin. Pöytäkirja käytiin pääosin läpi ja päätettiin lisätä kohdan 4 päätöksiin kohta: Projektin akronyymiksi valittiin Kaakkuri. Vesa Lappalainen ehdotti, että pöytäkirjan otsikko tyyleistä poistetaan sisennys. Tämä helpottaisi dokumentin lukemista, koska on helpompi hahmottaa missä kohdassa on menossa.
Päätökset:
• Lisättiin edellisen pöytäkirjan kohdan 4 päätöksiin: Projektin akronyymiksi valittiin Kaakkuri.
• Pöytäkirja I hyväksytään myöhemmin

4. OKL:n lukujärjestys-sovellukseen tutustuminen

Ryhmä oli ottanut yhteyttä Helena Muiluun ennen palaveria ja mahdollisia tutustumisaikoja olivat tiistai 5.10. ennen kello 12 tai keskiviikko 6.10. kello 10:30 jälkeen. Keskiviikon aika tuntui sopivan kaikille, joten päätettiin valita ajaksi 6.10 kello 10:30. Projektiryhmän jäsenien tehtäväksi jää sopia tarkemmin tapaaminen Helena Muilun kanssa ja ilmoittaa tästä koko projektiorganisaatiolle. Vesa Lappalainen muistutti, että sovittu aika pitää myös laittaa korpin ryhmäkalenteriin. Päätettiin myös sopia tapaamispaikalle siirtymisestä myöhemmin tarkan ajan ja paikan selvittyä.
Päätökset:
• Sopivin aika OKL:n lukujärjestys-sovellukseen tutustumiseen keskiviikkona 6.10. kello 10:30
• Projektiryhmän jäsenet sopivat tarkemmin tapaamisesta Helena Muilun kanssa ja ilmoittavat sovitut yksityiskohdat projektiorganisaatiolle
• Sovitaan tapaamispaikalle siirtymisestä tarkan ajan ja paikan selvittyä

5. Projektiryhmän ideoiden esittäminen

Matti Suomalainen esitti visionsa ryhmän suunnitteleman sovelluksen käyttöliittymästä, jonka jälkeen muut osallistujat esittivät omia ideoitaan. Käyttöliittymä olisi pääpiirteittäin seuraavanlainen:
• Vasemmassa laidassa on lista Korpista haetuista kursseista
• Kun tietty kurssi on valittu, sen informaatio tulee kurssilistan oikealle puolelle. Tämä informaatio sisältää kurssin nimen, luentojen määrän, opettajan toivomukset jne.
• Oikeassa laidassa on viikkonäkymä, jossa näkyy rakennettu blokkijärjestelmä, johon kurssit sijoitellaan
• Käyttöliittymän alalaidassa on lueteltu mihin blokkiin mitäkin kursseja on sijoitettu
poytakirja200.jpg

6. Mahdolliset tarkennukset määrittelyihin

Keskustelu rönsyili taas edellisestä kohdasta tähän kohtaan ilman puheenjohtajan panosta. Tämänhetkisen käytännön mukaan Päivi Jämsen oli jakanut viikon kiinteisiin blokkeihin. Blokki-ajatuksesta keskusteltiin ja huomattiin, että terminologia meni joiltain osin ristiin. Vesa Lappalainen kysyi ovatko blokit blokkeja (viitaten kiinteisiin blokkeihin) vai kahden tunnin möhkäleitä? Päivi Jämsen ehdotti, että viikko voisi olla numeroitu juoksevasti esim. kahden tunnin väleiksi ja blokkiin liittyisi yksi tai useampi em. väli. Blokki tarkoittaa siis säännöllisesti toistuvaa viikoittaista aikaa tai aikoja. Vesa Lappalainen ehdotti, että blokit nimettäisiin kirjaimin. Kurssi voitaisiin sitten liittää blokkiin, jolloin luennot hyppisivät blokkiin määriteltyihin aikoihin (juokseva numerointi). Matti Suomalainen ehdotti, että jos luentoja on enemmän viikossa kuin blokissa aikoja, niin ylijäävät luennot jäisivät sijoittamatta. Vesa Lappalainen ehdotti, että jos kurssilla olisi esim. kolme luentoa viikossa ja se sijoitettaisiin kahden luennon blokkiin, näyttäisi ohjelma mihin paikkoihin kaksi luentoa on sijoitettu ja jättäisi yhden luennon vapaasti sijoitettavaksi.

Matti Suomalainen tiedusteli tuleeko sovellukseen kalenteri toiminnallisuutta vai vain suunnitteluun tarkoitettu viikkonäkymä. Lari Kannisto halusi sisällyttää suunnitelmaan mahdollisuuden kalenterimaiselle toiminnalle, joka ottaisi huomioon tiettynä päivänä erikoistapauksiin varatut salit. Lari Kanniston vision mukaan sovellus pystyisi tietämään milloin sali on varattu muuhun käyttöön ja näin luennon voisi siirtää toiseen saliin tai mahdollisesti toiseen aikaan. Tilaaja Päivi Jämsen halusi sovelluksen toiminnallisuuden pääpainon olevan säännöllisillä kursseilla, jos tulee poikkeus jolloin kurssin luentoa ei voida syystä tai toisesta pitämään varatussa salissa, niin luennon peruminen on ainut tehtävissä oleva toimenpide. Matti Suomalainen muistutti opiskelijoiden täydestä viikkoaikataulusta, johon on vaikea sovittaa muutoksia viikko tasolla. Lappalainen ajatteli, että toteutustasolla sovellus tietäisi, jos kurssi kärsii jatkuvasti peruutuksista. Tilaaja Vesa Lappalainen ehdotti tietorakenteiden tekemistä kalenteritasolla, jotta sovelluksen laajentaminen myöhemmin olisi vaivattomampaa. Vesa vaati myös korppiin vietävien aikojen olevan tarkkoja eli jos luennoitsija haluaa aloittaa kello 8:30, niin tämä myös näkyy Korpin kalenterissa. Sovelluksen kalenteri toiminnallisuudesta ei vielä tehty päätöksiä.

Lari Kannisto kysyi onko Korpissa mahdollista toteuttaa lukujärjestys, johon kurssit siirrettäisiin ilman salivarauksia. Vesa Lappalainen sanoi, että tähän tarkoitukseen sopiva osa on jo Korpissa. Tämä auttaisi hahmottamaan kuinka paljon päällekkäisyyksiä on. Puhetta oli myös siitä miten sovellus tulkitsee korpista hakemiensa kurssien ajat. Oletetaanko että kurssit ovat niillä viikoilla, jotka korpissa lukevat. Vai onko väliä ainoastaan kurssin pituudella. Lopullisia päätöksiä asiasta ei vielä tehty. Päätettiin kuitenkin että kurssiin sidotut ajat voidaan viedä korppiin ilman salivarausta.

Lopuksi keskusteltiin autentikoinnista korpin kanssa. Sovelluksen testiversioissa autentikointia ei vielä tarvitsisi toteuttaa. Autentikoinnin toteutuksesta tuli mainittua ainakin https ja ssh.
Päätökset:
• Viikko jaetaan kahden tunnin paloihin, jotka numeroidaan juoksevasti
• Blokkeja voidaan muodostaa liittämällä numeroita yhteen
• Blokit nimetään kirjaimin, esim. A, B, C jne.
• Kurssit voidaan viedä korppiin ilman salivarausta
• Sovelluksen pääpaino säännöllisillä kursseilla
• Tietorakenteet kalenteritasolla
• Korppiin vietävät ajat tarkkoja

7. Lisenssimallin päättäminen

Projektiryhmän jäsenet olivat tutustuneet eri lisenssimalleihin. Vaihtoehdoiksi esitettiin MIT/X, GPL ja LGPL. Lari Kannisto sanoi, että koska sovelluksesta tulee kokonaan Korpista erillinen, joten näiden lisenssit eivät vaikuta toisiinsa. Projektiryhmän jäsenet eivät halunneet, että mahdollinen jatkokehittäjä pystyisi sulkemaan koodia tehdäkseen kaupallisen sovelluksen, joten MIT/X ei sovi lisenssiksi. Lari Kannisto suositteli lisenssiksi LGPL:ää, koska siitä on helpompi tarvittaessa siirtyä GPL:ään. Toisin päin tämä ei onnistuisi. Vesa Lappalainen myös kannatti ideaa LGPL:stä. Projektiryhmä päätti valita LPGL:n.
Päätökset:
• Lisenssimalli LGPL

8. Sovitaan osallistujien seuraavista tehtävistä

Projektiryhmä:
• Varaa ajan OKL:ltä heidän suunnittelusovelluksen demonstraatiota varten ja ilmoittaa sovitut yksityiskohdat koko projektiorganisaatiolle
• Dokumenttien tekeminen
• Haastatteluiden järjestäminen saksan, biologian ja fysiikan laitoksien viikkolukujärjestyksien laatijoiden kanssa
• Sähköposti muistutus Vesa Lappalaiselle saksan laitoksen amanuenssista ja Word dokumentteja HTML-muotoon kääntävästä ohjelmasta
Lari Kannisto:
• Selvittää, onko TiTu:lla olemassa tämän projektin kanssa yhtenevää ohjelmaa.
Vesa Lappalainen
• Selvittää saksan laitoksen amanuenssin yhteystiedot

9. Muita esille tulevia asioita

i. Dokumentointivälineen valinta

Lari Kannisto oli sitä mieltä että tulosteiden kannalta parhaita olisivat Word tai LaTeX. Projektiryhmän jäsenet olivat jo tehneet ensimmäisen kokouksen pöytäkirjan Word-ohjelmalla ja tehneet valmiiksi sopivan tyylitiedoston. Koska tilaajan edustajilla ei ollut työkalun valintaan kommentoitavaa, päätti projektiryhmän jäsenet valita Word-ohjelman. Vesa Lappalainen sanoi, että pöytäkirjojen paperiversiot ovat lähinnä turhia ja että hän haluaisi dokumentit HTML-muotoon. Petteri Kela kysyi, että riittääkö, jos tallentaa Word-dokumentit HTML-muodossa. Vesa Lappalainen ehdotti kääntämiseen sovellusta, jonka nimeä ei muistanut. Siihen saa ilmaisen kuukauden lisenssin ja sen tekemä HTML-koodi on parempaa kuin Word-ohjelman oman kääntäjän.

ii. Projektipäällikön valinta

Projektiryhmän jäsenet valitsivat projektipäälliköksi Matti Suomalaisen.

iii. Ajanseurantatyökalun valinta

Ajanseurantatyökaluksi ryhmä valitsi Petri Heinosen tekemän Excel-sovelluksen.
Päätös:
• Dokumentointi Wordilla ja muuntimella HTML:ksi
• Projektipäälliköksi valittiin Matti Suomalainen
• Ajanseuranta työkaluksi valittiin Excel

10. Seuraavan palaverin ajan ja paikan sopiminen

Seuraava palaveri pidetään keskiviikko 6. lokakuuta 2004 OKL:n demonstraation jälkeen. Paikka sovitaan em. tilaisuudessa.

11. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja Petteri Kela päätti kokouksen kello 12:40.

Jaetut materiaalit

Kaikille:
• Kokouksen esityslista
• Edellisen palaverin pöytäkirja