Kakapo-projektin 6. palaveri

Aika: tiistai 13.3.2007 klo. 12.03 - 13.28.

Paikka: Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1

Laatimisaika: keskiviikko 14.3.2007 klo 12:30

Läsnä:

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 12.03.

2. Sihteerin ja puheenjohtajan valinta

Ilmari Repo valittiin puheenjohtajaksi ja Anssi Pannula sihteeriksi.

3. Esityslistan hyväksyminen

Esityslistaan ei esitetty mitään muutoksia.

Päätökset

4. Edellisen palaverin pöytäkirjan tarkastaminen

Todettiin, että pöytäkirjaan oli merkitty virheellisesti sovellussuunnitelma eikä 1. inkrementin sovellussuunnitelma. Päätettiin hyväksyä pöytäkirja muutoksin.

Päätökset

5. Projektin tila

Projektipäällikkö Anssi Pannula esitteli projektin nykytilaa ja kertoi, että aikaa on kulunut mm. vaatimusmäärittelyn täydentämiseen, projektisuunnitelman viimeistelyyn ja 1. inkrementin sovellussuunnitelman laatimiseen sekä toteutukseen.

Seuraavaan palaveriin mennessä tarkoituksena on viimeistellä vaatimusmäärittelyä ja 1. inkrementin sovellusuunnitelmaa sekä jatkaa ensimmäiseen inkrementtiin liittyvää toteutusta.

Päätökset

6 Vaitiolosopimus

Ilmari Repo esitteli vaitiolosopimusta. Sopimuksen loppupuolelle on lisätty rivi koskien olla hyödyntämättä materiaalia projektin ulkopuolisiin tarkoituksiin. Ryhmä toimittaa allekirjoitetut vaitiolosopimukset Pauli Kujalalle. Todettiin, ettei tilaajille tarvitse toimittaa erillistä kopiota vaitiolosopimuksesta.

Päätökset

7. Projektisuunnitelman esittely

Ilmari Repo esitteli projektisuunnitelman uusinta versiota. Hän totesi, että Jukka-Pekka Santanen on omasta puolestaan hyväksynyt projektisuunnitelman.

Lähdekoodin kommentointiin ryhmä käyttää Style Guide for Python Code ja Docstring Conventions dokumenttien ohjeita. Todettiin että lähdekoodissa oleva coding rivi ei ole oikein. Ehdotettiin, että ryhmä vaihtaa coding: utf-8 rivin muotoon -*- coding: utf-8 -*-.

Projektisuunnitelma hyväksyttiin muutoksien. Ryhmä toimittaa korjatun version projektisuunnitelmasta Antti Auerille allekirjoitettavaksi.

Päätökset

8. Vaatimusmäärittelyn esittely ja siitä keskustelu.

Ilmari Repo esitteli vaatimusmäärittelyä.

Vaatimusmäärittelyyn on lisätty termit Korppi-ryhmä ja -rooli sekä Plone-rooli. Antti Auer totesi, että käytettävät termit pitää olla termilistassa. Seuraavia termejä on käytetty mutta niitä ei ole termilistalla: käyttäjä, portfolio, hallinnoija, koostaja, muokkaaja ja selaaja. Päätettiin lisätä kyseiset termit termilistaan.

Keskusteltiin portfolion merkityksestä. Ilmari Repo totesi, että käyttäjän portfoliota ei välttämättä toteuteta. Jussi Talaskiven mielestä portfolio on tavallaan materiaalipankki.

Ilmari Repo esitteli uusittuja kuvia. Kuviin ei ole erikseen liitetty vaiheita, vaan ne kuvaavat miten komponentit liittyvät toisiinsa. Keskusteltiin sivuston luonnista. XML-RPC:llä tulee tieto siitä, mikä kurssi pitää luoda. Kansiorakenteen luoja on komponentti. Todettiin, että termi hallinnoija on huono, ehdotettiin uudeksi termiksi vastuuopettaja. Katselija on myös huono termi. Uudeksi termiksi ehdotettiin selaaja. Todettiin, että tulostuksen helpottamiseksi kuvien taustavärin pitäisi olla valkoinen eikä läpinäkyvä.

Ilmari Repo esitteli toiminnallisia vaatimuksia. Vaatimuksiin on lisätty kohta 4.7 liittyen LDAP-palvelimen toiminnallisiin vaatimuksiin. Jukka-Pekka Santanen ehdotti vaatimuksiin muutoksia. Luvun 4.2 nimi voisi olla sovelluksen toiminnalliset vaatimukset. Vaatimuksissa v2.1, v2.2 ei kannata mainita tekijää, koska se antaa kuvan, että joku aina tekee kyseisen tapahtuman. Luvussa 4.5 ei ole mainintaa selauksen oikeudesta. On vain oikeudet lisätä ja muokata. Luvun 4.6 vaatimuksiin pitäisi lisätä vaatimus materiaaliviittauksien poistamisesta.

Aihe siirtyi materiaalipankkiin. Jukka-Pekka Santanen kysyi miten materiaalipankki toimii. Jussi Talaskivi kertoi materiaalipankin toiminnasta. Pankista haetaan materiaalia, sinne ei käyttäjä pääse. Näkymäkoostaja on tavallaan proxy. Ilmari Repo halusi tietää miten esimerkiksi PDF-tiedosto haetaan pankista. Jussi Talaskivi selitti, että näkymäkoostaja hakee linkitetyn materiaalin ja näyttää käyttäjälle. Materiali on näkymäkoostajan muistissa niin kauan kun käyttäjä katsoo materiaalia.

Antti Auer totesi, että ei pitäisi keskittyä materiaalin tallentamiseen, vaan näkymien koostamiseen. Muokkaajan pitäisi pystyä luomaan lisää sivuja kurssiPlonen sivustolle, vaikka kansiorakenne tulee Korpista.

Päätökset

9. 1. inkrementin sovellussuunnitelman esittely

Jukka-Pekka Santanen totesi että luku 4. on oleellisin. Ari Roponen esitteli Korppi-rajapintaa. Rajapinta on tehty uusiksi. Korpista saadaan puurakenne kansioista, joka luodaan sellaisenaan Ploneen.

Jukka-Pekka Santanen tiedusteli mikä on kansioiden ja ryhmien ero. Tero Roponen totesi, että ero tulee oikeuksissa.

Ari Roponen näytti millainen kansiorakenne Ploneen luodaan Korppi-rajapinnan kautta. Antti Auer tiedusteli mikä on yleinen kurssimateriaalikansio. Ari Roponen vastasi, että seuraavassa inkrementissä kansio määritellään tarkemmin. Vesa Lappalainen kysyi, voiko luentojen alle luoda uusia kansioita. Tero Roponen totesi luonnin onnistuvan, mutta ryhmien alle ei voi luoda uusia kansioita.

Keskustelu siirtyi oikeuksien hallintaan. Todettiin, että rajapinnan kautta tulee kansioiden ryhmätiedot, mutta vasta seuraavassa inkrementissä oikeudet liitetään kansioihin. Vesa Lappalainen lisäsi, ettei Korppiin tule oikeuksien hallintaa. Korpista saadaan vain kurssin runko. Plonessa hoidetaan oikeuksien hallinta. Pauli Kujalalta kannattaa kysyä millainen on uusi Korpin ryhmähierarkia. Ainakin courseid-ryhmä menee useaksi eri ryhmäksi. Anssi Pannula totesi, että tietoa kurssin opettajista pitäisi tulla rajapinnan kautta.

Jussi Talaskivi ehdotti rajapintaan muutoksia. Kansioiden ryhmät voisi tuoda listana.

Aihe siirtyi portfolioon. Antti Auer kysyi, onko portfolio erikoistapaus kansiosta, jonka vain yksi henkilö näkee. Anssi Pannula sanoi, että käyttäjällä on henkilökohtainen kansio Plonessa, jonne voidaan luoda valmis kansiorakenne. Jussi Talaskiven mukaan portfolion materiaalin voisi tallentaa tiettynä objektina, jolloin näkymäkoostaja osaa tehdä tarvittavat toimenpiteet. Näkymäkoostaja tietää, ketkä ovat palauttaneet esimerkiksi esseen, mutta kaikkien opiskelijoiden nimiä ei saada selville. Todettiin, että ryhmän pitää toteuttaa itse LDAP-kysely opiskelijoiden listaamiseen. Nimet pitäisi saada reaaliaikaisesti. Jukka-Pekka Santanen totesi, että tämä on yksi vaatimus lisää.

Päätökset

10. Muut esille tulleet asiat

Trac jatkaa sekoilua. Asiasta on laitettu postia atk-tuelle. Jussi Talaskivi totesi, että virheily johtuu luultavasti tietokantaongelmista. Apachen uudelleenkäynnistys voi auttaa.

11. Sovitaan seuraavista tehtävistä

Seuraavista tehtävistä sovittiin:

12. Sovitaan seuraavan palaverin aika ja paikka

Päätökset

13. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 13:28.