Kakapo-projektin 12. palaveri

Aika: maanantai 14.5.2007 klo 9:04 - 12:00

Paikka: Sovellusprojektien kokoustila AgC223.1

Laatimisaika: torstai 17.5.2007 klo 12:00

Läsnä:

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 9:04.

2. Sihteerin ja puheenjohtajan valinta

Anssi Pannula valittiin puheenjohtajaksi ja Tero Roponen sihteeriksi.

3. Esityslistan hyväksyminen

Esityslistaan ei esitetty mitään muutoksia.

Päätökset

4. Edellisen palaverin pöytäkirjan tarkastaminen

Pöytäkirjaan ei ehdotettu mitään muutoksia.

Päätökset

5. Projektin tila

Anssi Pannula esitteli projektin tilaa. Projektia vaivannut PAS-ongelma on nyt ratkaistu, joten mitään suuria ongelmia ei ole enää jäljellä. Nyt työn alla ovat projektin raportit sekä asennus- ja käyttöohjeet.

Jukka-Pekka Santanen tiedusteli projektin raporttien tilasta. Anssi Pannulan mukaan sovellus-, projekti- ja testausraporttien laadinta on jo aloitettu. Työt on aikataulutettu siten, että kaiken pitäisi olla valmista toukokuun loppuun mennessä. Jukka-Pekka Santanen muistutti, että raporttien hyväksyntään kuluu myös aikaa.

6. 2. inkrementin toteutuksen esittely

Anssi Pannula esitteli sovelluksen toimintaa usealla yhtäaikaisella käyttäjällä.

Jussi Talaskivi huomautti, että sivustolla käytettiin sekaisin suomea ja englantia. Jukka-Pekka Santanen kehotti korjaamaan linkit loppuesittelyä varten sellaisiksi, että ne osoittavat oikeaan paikkaan.

Vesa Lappalainen esitti useita kehitysideoita. Hänen mukaansa kurssin opettajalle voisi näkyä linkki, josta pääsee Korppiin kurssin opettajasivulle. Linkin voisi lisätä kurssin lyhyen kuvauksen perään. Jussi Talaskivi huomautti, että se onnistuu oman templaten avulla.

Vesa Lappalainen totesi, ettei kurssin kuvaus ollut oikein. Anssi Pannula muistutti, ettei testikurssin kuvaus ollut Korpin antama vaan itse kirjoitettu.

Vesa Lappalaisen mukaan kurssin ulkopuolisille voisi näkyä kurssin nimi, kuvaus ja linkki kurssin Korppi-sivulle. Anssi Pannula kertoi, että oman oikeusvirhesivun tekoa oli jo harkittu. Jussi Talaskiven mukaan sellainen kannattaa tehdä, jos aika riittää.

Tässä vaiheessa Vesa Lappalainen muistutti, ettei aivan kaikkea tarvitse tehdä heti: "Aina on olemassa TODO". Hänen mukaansa kukaan ei ajattele kaikkia asioita etukäteen, joten kehityksen pitää olla inkrementaalista.

Vesa Lappalainen halusi tietää, miten vastuuhenkilö voi tietää, missä tilassa sivusto on. Hänen mukaansa tila "aktiivinen" ei kerro, ketkä näkevät kurssin materiaalin. Parempi tieto olisi esimerkiksi "Ilmoittautuneet pääsevät materiaaliin, kirjautuneet näkevät kurssin otsikon". Toteutus oli hänen mielestään muuten kelvollinen. Lopuksi hän muistutti, ettei kukaan lue ohjeita.

Seurasi keskustelua tiloista ja tilasiirtymistä. Sekä Panu Suominen että Jussi Talaskivi olivat sitä mieltä, ettei erilaisia tiloja kannata tehdä liikaa. Nyt riittää minimalistinen toiminnallisuus. Antti Auer muistutti, että nyt käsiteltiin vain kurssin tiloja, eikä oppimateriaalin oikeuksia ja jakelua.

Antti Auer kysyi, näkyvätkö kurssit Plonessa vain ilmoittautuneille. Vesa Lappalainen vastasi kieltävästi, koska tällöin Plone joutuisi kysymään käyttäjän oikeudet jokaista kurssia kohden, mikä olisi liian raskasta. Oikeustietoja ei myöskään voi siirtää Ploneen, koska silloin samat tiedot joutuisi pitämään kahdessa paikassa samanaikaisesti, mikä ei ole toivottavaa.

Vesa Lappalainen kysyi, mitä tapahtuu, jos kansiossa on tuhansia kursseja. Jussi Talaskiven mukaan LargeFolder osaa käsitellä ne oikein. Hänen mukaansa suurten kurssimäärien tapauksessa parhaiten toimii hakukentän käyttö. Plone 3:ssa LargeFolder käyttää sellaista. Jussi Talaskivi muistutti kuitenkin, että suurin osa käyttäjistä saapuu sivustolle Korpin kautta, joten listanäkymää ei käytetä kovin paljon.

Jussi Talaskivi ehdotti joitakin parannuksia sivuston toimintaan ja ulkoasuun. Oikeusvirhesivusta voisi tehdä sellaisen, että sen kautta voisi ilmoittautua kurssille. Lisäksi sivuston templateen voisi lisätä väliotsikoita, kuten "Linkit" ja "Materiaali". Suunnittelutilassa olevan sivun teksti voisi myös olla punainen, jolloin se erottuisi selkeämmin. Templaten tekoon voi tarvittaessa kysellä apua atk-tuelta.

Vesa Lappalainen muistutti tilanteesta, jossa jokin kurssi voi olla aktiivisena samanaikaisesti useaan kertaan siten, että ainoa keino erottaa ne toisistaan on kurssin ajankohta. Tällaista tilannetta ei vielä osata käsitellä, joten jatkokehitysideoihin pitää lisätä mahdollisuus huomioida kurssin aloitus- ja lopetusajat. Vesa Lappalaisen mielestä kurssin ajankohdan pitäisi näkyä kurssin kuvauksessa. Panu Suominen kehotti miettimään jonkinlaista esitystapaa, jolla nämä tiedot voisi siirtää Korpista.

Lopuksi pohdittiin sitä, tarvitaanko erillistä muokkaaja-roolia. Näytti siltä, että se vastasi kaikilta osin Plonen omaa owner-roolia, jolloin se saattoi olla tarpeeton.

Päätökset

7. 2. inkrementin testaussuunnitelman ja testausraportin esittely

Anssi Pannula esitteli toisen inkrementin testaussuunnitelman ja -raportin.

Tällä hetkellä sovellus ylikirjoittaa Plonessa muokatut linkit sillä perusteella, että Korpista tulevat tiedot ovat yleensä oikeassa. Antti Auerin mukaan Korppi on tiedon alkulähde, joten sieltä tulleita tietoja ei saa muokana Plonen puolella ollenkaan. Jussi Talaskiven mukaan Korpista tulleiden tietojen muokkaus pitäisi estää Plonen puolella. Tämän pitäisi onnistua siten, että kurssin otsikko, kuvaus ja linkit laitetaan read-only-tilaan.

Jukka-Pekka Santanen halusi lisättävän testitapauksen, jossa ryhmiä muutetaan Korpin puolella. Testissä pitäisi selvittää, tulevatko uudet oikeudet voimaan ja häviävätkö poistetut oikeudet. Jussi Talaskiven mukaan testi-frameworkin käytöstä alkaisi olla jo hyötyä, koska silloin testidata voisi olla enemmän satunnaistettua.

Testausraportin otsikossa oli virhe: raportti ei käsittele ensimmäistä vaan toista inkrementtiä. Jukka-Pekka Santasen mukaan testaajana pitäisi olla yksi henkilö. Projektiryhmä oli kuitenkin testannut sovellusta siten, että sen jokainen jäsen oli ollut sivustolla eri tunnuksella. Tässä tapauksessa usean testaajan nimeäminen oli siis perusteltua.

Päätökset

8. Vaatimusmäärittelyn toteutumisen tarkasteleminen

Vaatimusmäärittelyä käytiin läpi kohta kohdalta.

Vaatimusta V2.8 ei ole toteutettu, eli sovellus ei osaa poistaa kursseja. Jussi Talaskiven mukaan mitään ei pidäkään poistaa, vaan ainoastaan piilottaa käyttäjiltä. Näin vastuuhenkilö voi huolehtia kurssin sivustolle jääneestä materiaalista.

Vaatimusta V3.3 ei ole toteutettu, koska nyt on keskitytty kurssien käsittelyyn. Sovellus ei siis määritä Plone-rooleja Korpin yleisen ryhmän Korppi-rooleille.

Vaatimus V3.6 on tarpeeton, koska Korpin kautta tulevien käyttäjien oikeuksia ei voi muuttaa Plonen puolella. Jussi Talaskivi ehdotti sharing-välilehden kytkemistä kokonaan pois päältä tässä tilanteessa.

Vaatimukset V3.7 ja V3.8 ovat turhia, koska konflikteja ei voi edellisen kohdan perusteella tulla.

Vaatimusta V4.4 ei tarvitse erikseen toteuttaa, sillä tallennus onnistuu aina, jos siihen on annettu riittävät oikeudet.

Kolmannen inkrementin vaatimuksista todettiin, ettei niitä ehditty toteuttaa, koska koko kolmas inkrementti jäi ajanpuutteen vuoksi pois.

Jussi Talaskivi totesi, että Zopen versionumeron olisi voinut aikoinaan kirjata vaatimusmäärittelyyn. Anssi Pannulan mukaan se mainitaan nyt README-tiedostossa.

Jukka-Pekka Santanen halusi tietää, miten vaatimusmäärittelyn toteutuma esitetään. Anssi Pannula vastasi sen tulevan sovellusraporttiin. Jussi Talaskiven mukaan raportin voisi tehdä tikettien avulla, jos kaikki vaatimukset on merkitty Traciin. Anssi Pannula totesi, että vaatimusten toteutuminen voidaan kirjata tikettien kommentteihin. Jukka-Pekka Santanen muistutti, että raportti pitää laittaa CD:lle erilliseksi tiedostoksi.

Päätökset

9. Muut esille tulleet asiat

Anssi Pannula tiedusteli, mitä Traciin tallennettuja tietoja halutaan laittaa CD:lle. Jukka-Pekka Santasen mukaan projektin tulokset pitää esittää selkeästi myös dokumenteissa, ei vain Tracissa. Sovellusraportissa voidaan mainita, että P1-prioriteetin vaatimuksista toteutuivat kaikki paitsi x, y ja z. Pelkkä kokonaiskuva riittää, joten kaikkia yksityiskohtia ei tarvitse laittaa. Projektiraportissa vaatimuksia käsitellään tätäkin yleisemmällä tasolla, ja joskus toteutetuista vaatimuksista on tehty erillinen dokumentti.

Tikettien kohdalta päädyttiin siihen, että ne importoidaan kommentteineen tiedostoon, mutta tulosteeseen riittää pelkkä kokonaisuudesta kertova yhteenveto.

Seuraavaksi katsottiin, mitä projektin loppupuolella vielä ehditään tehdä, sekä arvioitiin näihin tehtäviin kuluvaa aikaa. Jussi Talaskivi muistutti, että suuri osa tässä palaverissa käsitellyistä asioista tulee jäämään jatkokehittäjille.

Korkean prioriteetin tehtävät

Matalan prioriteetin tai jatkokehittäjien tehtävät

Jussi Talaskivi kehotti katsomaan, kuinka LDAPUserFolderin välimuisti toimii. Asennusohjeen suhteen hän kehotti tekemään sen sellaiseksi, että kaikki aloitetaan tyhjältä siteltä, aivan alusta alkaen. Näin aiemmin tehdyt asetukset tai muutokset eivät vaikuta asioihin, joten ne muistetaan ottaa huomioon ja kirjata ohjeisiin. Hän myös muistutti, että käyttöohje tulee näkyviin Plonen sisään.

Päätettiin, että projektin toinen katselmointi pidetään 22.5.2007.

Anssi Pannula esitteli toisen väliesittelyn kalvot, joihin loppuesittelyn kalvot tulevat perustumaan. Tilaajan edustajana Jussi Talaskivi hyväksyi ne, mutta kehotti mainitsemaan esityksessä, ettei kalvoissa esitettyä näkymäkoostajaa ehditty toteuttaa projektin aikana.

Jukka-Pekka Santasen mukaan projektissa ei ole toteutuksen osalta mitään salaista. Anssi Pannula tiedusteli, saavatko projektiryhmän jäsenten henkilökohtaiset ryhmätiedot näkyä testaussuunnitelmassa. Jukka-Pekka Santanen kehotti kysymään asiasta Korppi-kehittäjiltä.

Mikäli ryhmän jäsenet haluavat erillisen projektitodistuksen, he voivat keskustella siitä Antti Auerin kanssa.

Lopuksi käsiteltiin projektin CD:itä. Jukka-Pekka Santasen laskelmien mukaan projektista-CD:itä tarvitaan yhdeksän tai kymmenen kappaletta riippuen siitä, haluavatko Korppi-kehittäjät oman kappaleen.

Päätökset

10. Sovitaan seuraavista tehtävistä

Ajanpuutteen vuoksi seuraavista tehtävistä ei ehditty erikseen päättää, mutta kaikille oli selvää, että projektiryhmä jatkaa edellisessä kohdassa mainittujen tehtävien hoitamista.

Päätökset

11. Sovitaan seuraavan palaverin aika ja paikka

Päätökset

12. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 12:00.