Jyväskylän yliopisto, Tietotekniikan laitos
Sovellusprojekti-kurssi
9. Palaveri
Mattilanniemi, Agora 2. kerros, Ag
C223.1
Ti 4.4.2006 Klo 10.00 – 12.00
Osallistujat:
Tapio Honkonen (Ryhmän jäsen) (Puheenjohtaja)
Turo Lamminen (Ryhmän jäsen)
Tuomas Räsänen (Ryhmän jäsen)
Tapio Väärämäki (Ryhmän jäsen) (Sihteeri)
Matti Suomalainen (Ryhmän tekninen ohjaaja)
Vesa Korhonen (Ryhmän vastaava ohjaaja) Läsnä kohdissa 1-12
Eija Ihanainen (Tilaajan edustaja) Läsnä kohdissa 1-12
Vesa Lappalainen (Tilaajan edustaja) Läsnä kohdissa 6-13
Miika Nurminen (Tilaajan edustaja)
Pöytäkirja
1.
Kokouksen avaus
Tapio Honkonen avasi kokouksen klo 10.10, ja toivotti kaikki
tervetulleeksi projektin 9. palaveriin.
2.
Kokousvirkailijoiden
valinta
Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Tapio Honkonen ja sihteeriksi Tapio Väärämäki
3.
Esityslistan hyväksyminen
Esityslista hyväksyttiin muutoksitta.
4. Läsnäolijoiden toteaminen
Antti Auer ja Anne Honkaranta merkittiin poissaoleviksi.
5. Edellisen palaverin pöytäkirjan tarkastus ja hyväksyntä
Miika Nurminen esitti joitakin muutoksia edellisen palaverin pöytäkirjaan. Muutosehdotukset koskivat käyttöliittymän ympärillä käytyä keskustelua:
Tiedostot voi olla luku, tai aliluku1–tasoisia, mutta tässä vaiheessa käytetään pelkästään luku–tasoisia tiedostoja. Jos lukuun lisätään aliluku, niin se lisätään varsinaisen luvun sisällön perään.
Muutokset tehdään kohdan 9. kappaleeseen 7.
6. Projektipäällikön raportti ja edellisessä palaverissa sovittujen tehtävien toteutumisen tarkistus
Tapio Honkonen esitteli kuluneen viikon ajankäyttöä, ja kertoi ryhmän rikkoneen ensimmäistä kertaa 110 tunnin aikarajan. Honkosen ajankäytön esittelyn jälkeen ryhmän vastaava ohjaaja Vesa Korhonen tiedusteli miten hyvin ryhmän ajankäytön suunnittelu vastaa toteutunutta. Ryhmä vastasi kysymykseen toteamalla, että kalenteriajasta on käytetty noin 53% ja suunnitelluista tunneista on tehty noin 45%. Suunnitellusta aikataulusta ollaan siis hieman jäljessä, mutta ei liikaa. Tekijäryhmä totesikin, että mikäli viime viikkojen työtahti pystytään ylläpitämään projektin loppuun saakka, niin suunnitellut tunnit saadaan tehtyä. Tekijäryhmä harmitteli sitä, että projektin alkuvaiheessa työviikot jäivät hieman turhankin lyhyiksi, ja nyt joudutaan tekemään huomattavasti pidempää päivää alun ”hidastelun” kiinniottamiseksi.
Ryhmän antamaa vastausta seurasi keskustelu, jossa ryhmän antamia arvioita ja havaintoja pidettiin hyvinä. Vesa Korhonen totesi myös erään oppimistavoitteen toteutuneen, kun ryhmä huomasi, että projektin alkuvaiheessa perehtymiseen kuluu aikaa yllättävän paljon, ja tehokasta työskentelyä ei pystytä aloittamaan heti alussa. Tilaajan edustajat vahvistivat tämän olevan yleistä, ja toisaalta korostivat myös Kokako -projektin aiheen olleen ehkä hieman normaalia epämääräisempi. Keskustelu oli rakentava kaikkien osapuolien mielestä.
Vesa Lappalainen saapui paikalle klo 10.19.
7.
Projektisuunnitelman
allekirjoittaminen
Tapio Honkonen pyysi Eija Ihanaista allekirjoittamaan projektisuunnitelman, koska hän edustaa hankkeessa IT -tiedekuntaa. Ihanainen allekirjoitti projektisuunnitelman, ja tilaajan osalta kaivataan enää Antti Auerin allekirjoitusta.
8. Vaatimusmäärittely
Tapio Väärämäki kertoi tehneensä vaatimusmäärittelyyn edellisellä viikolla esitetyt muutokset. Vaatimusmäärittelyä käytiin vain pikaisesti läpi, koska edellisellä viikolla tilaajaa edustaneilla henkilöillä ei ollut vaatimusmäärittelyyn mitään lisättävää. Edellisestä palaverista poissa ollut Eija Ihanainen oli läpikäynyt vaatimusmäärittelyn ja tehnyt siihen joitakin korjauksia. Ihanainen toimitti listan korjauksista Väärämäelle, ja Väärämäki lupasi tehdä tarvittavat muutokset dokumenttiin. Tämän lisäksi Väärämäki viimeistelee vaatimusmäärittelyn ulkoasua, ja yhtenäistää mm. termistön projektisuunnitelman kanssa. Vaatimusmäärittelyn käsittelyyn palataan jälleen seuraavassa kokouksessa.
9.
Väliesittelyn läpikäynti
Tapio Väärämäki kertoi tilaajan edustajille, että Kokako -projektia tullaan esittelemään tulevana perjantaina sovellusprojektien väliesittelyssä. Tapahtuma on tarkoitettu projektiryhmille ja siellä tullaan esittelemään oman projektin aihetta, tilaajaa ja sovelluksen toteutusta muille ryhmille. Väärämäki oli laatinut PP -kalvot esittelyä varten, ja ehdotti niiden läpikäymistä ja hyväksyttämistä tilaajalla. Ehdotusta kannatettiin ja Väärämäki ryhtyi esittelemään esitystä.
Esitykseen oltiin kokonaisuudessaan tyytyväisiä. Joitakin parannusehdotuksia esitettiin mm. esityksen kestoon ja ulkoasuun liittyen. Värivalinnoissa ehdotettiin käytettävän IT -tiedekunnan omaa väriä, eli tumman violettia ja valkoista.
10. Sovitaan osallistujien seuraavista tehtävistä
· Turo viimeistelee XSLT -muunnoksen ja ryhtyy tekemään JDOM -muunnosta
· Tapio Väärämäki jatkaa käyttöliittymän graafista kehitystä ja jatkaa dokumenttien laatimista
· Tuomas Räsänen jatkaa käyttöliittymäkomponenttien ohjelmointia sekä OO:n metatietojen käsittelyä
· Tapio Honkonen jatkaa käyttöliittymän ja sen toimintojen ohjelmointia
· Miika Nurminen jatkaa edellisen viikon tehtävää
· Matti Suomalainen osallistuu koodikatselmointiin
· Miika ja mahdollisesti myös Anne tarkastavat Turon XSLT -koodia
11. Seuraavan tapaamisen sopiminen
Tekijänoikeuspäivä estää palaverin pitämisen ensi viikolla totuttuun aikaan. Projekti on nyt muutenkin sellaisessa tilassa, että työnteko on lähinnä teknistä toteutusta, eikä koko projektiryhmän tarvitse välttämättä kokoontua ensi viikolla. Tästä johtuen seuraava palaveri pidetään vasta pääsiäisloman jälkeen 18.4.2006 klo 12-14.
12. Muut asiat
Tapio Honkonen kävi nopeasti läpi käyttöliittymää ja sen ulkoasua. Hän esitteli mm. valikkojen sisältöä ja eri pikakuvakkeiden sijoittelua. Tilaaja antoi asiaan liittyen joitakin ehdotuksia, jotka Honkonen lupasi toteuttaa.
13. Tekninen keskustelu
Tuomas Räsänen kertoi, että tyylipohjan tyylivalintojen valinta ei onnistunut makrojen avulla. Räsänen tiedusteli tilaajan mielipidettä asiaan ja pohti vaihtoehtoista toteutustapaa asialle. Tilaaja antoi asiaan liittyen joitakin ehdotuksia, mutta ne eivät auttaneet. Ongelma todettiin vaikeasti ratkaistavaksi, ja käyttäjiä ohjeistetaan toimimaan oikein käyttöohjeissa.
Tapio Honkonen esitteli sovellusikkunan koon muuttamiseen liittyviä ongelmia. Ikkunan sisältö käyttäytyy väärin, kun sen kokoa muutetaan. Tätä ongelmaa pidettiin edellistä yksinkertaisempana, mutta mitään yksiselitteistä ratkaisua ei kuitenkaan keksitty. Honkosta kehotettiin etsimään mahdollista ratkaisua Internetistä.
Turo Lamminen kertoi, että PDF -esikatseluun liittyy joitakin ongelmia. Esikatselu vaatii esikatseltavan dokumentin muuntamista ensin XML-muodosta Latex -muotoon, minkä jälkeen se muunnetaan vielä Latex -muodosta PDF -muotoon. Yliopiston useimmilla Windows-koneilla ei kuitenkaan ole Latex -ohjelmistoa, ja ilman sitä muunnosta ei pystytä tekemään. Lamminen ehdotti, että ongelma ratkaistaisiin tekemällä muunnos palvelinkoneella ja lähettämällä muunnettu PDF -dokumentti sen jälkeen esikatselukoneelle.
Lammisen ehdotusta seurasi keskustelu, jossa pohdittiin mahdollista tarvetta tehdä dokumenttien käsittelyä lokaalisti käyttäjän koneella. Esimerkkinä tällaisesta tilanteesta mainittiin esimerkiksi jokin sisällöntuottaja, joka haluaa kirjoittaa sisältödokumentteja kotonaan. Ohjelman toiminta ilman verkkoyhteyttä on siis tärkeää, ja se olisi hyvä huomioida sovellusta kehitettäessä. Keskustelun lopputuloksena muunnos päätettiin yrittää saada toimimaan sekä lokaalisti että verkossa.
14. Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 11:48.