Taideteosrekisterisovelluksen
asennusohje
TARE-projekti
Rauno Koskinen
Mikko Meriläinen
Heikki Nevala
Mikko Vilenius
Versio 1.0
18.1.2004
Jyväskylän yliopisto
Tietotekniikan laitos
Yleistä
Tekijät: Rauno Koskinen, Mikko Meriläinen, Heikki Nevala, Mikko Vilenius
Tekijöiden lyhenteet: RK, MM, HN, MV
Yhteystiedot:kosraun@cc.jyu.fi, mjmerila@cc.jyu.fi, hemaneva@cc.jyu.fi, mijuvi@cc.jyu.fi
Tekijöiden lisäksi muita projektiorganisaation henkilöitä:
Tilaajan edustajat:
· Miika Nurminen, tilaajan tekninen edustaja, minurmin@cc.jyu.fi
· Pirjo Vuorinen, tilaajan pääedustaja, pirjo.vuorinen@jyu.fi
Ohjaajat:
· Hilkka Heikkilä, vastaava ohjaaja, hiheikki@cc.jyu.fi
· Lari Kannisto, vastaava ohjaaja, kalahe@cc.jyu.fi
· Vesa Tanhua-Tyrkkö, tekninen ohjaaja, vttanhua@cc.jyu.fi
Käytettävyyskonsultit:
· Maarit Nurkkala, käytettävyyskonsultti, sanurkka@cc.jyu.fi
· Sanna Saarikko, käytettävyyskonsultti, ssaarik@cc.jyu.fi
Projektitila sijaitsee huoneessa Agora C223.4, jonka puhelinnumero on 014-260 4966. Sähköpostilistoja on tare2004@korppi.it.jyu.fi (projektiryhmän sähköpostilista) ja tare.group@korppi.jyu.fi (projektilaisten sähköpostilista). Sähköpostiarkistot löytyvät osoitteista:
· https://korppi.jyu.fi/list-archive/tare2004/ind.html
·
https://korppi.jyu.fi/list-archive/tare.group/ind.html
Kotisivu: http://sovellusprojektit.it.jyu.fi/tare/
Työn nimi: TARE–projektin asennusohje
Avainsanat: Sovellusprojekti, TARE, asennusohje, taideteosrekisteri
Tämä dokumentti on Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitoksen syksyllä 2004 toteutettavan taideteosrekisterisovelluksen asennusohje.
Versio |
Pvm |
Tekijä |
Kuvaus |
0.1 |
17.1.2005 |
HN |
Asennusohje valmiiksi |
1.0 |
18.1.2005 |
HN |
Asennusohjeen muokkaukset kuntoon |
Tiivistelmä................................................................................................................... II
Sisällysluettelo...................................................................................................... III
1 Johdanto................................................................................................................. 1
1.1 Dokumentin
rakenne................................................................................. 1
2 Sovelluksen vaatimien ohjelmien kuvaus........................................ 2
2.1 ODBC-ajuri........................................................................................................ 2
3 Sovelluksen asennus....................................................................................... 3
3.1 Yleistä
huomioitavaa asennuksesta................................................ 3
3.2 Asennus............................................................................................................. 3
4 Sovelluksen tietokannan luonti ja
käyttäjienhallinta....... 6
5 Käännösohje......................................................................................................... 7
5.1 Yleistä
huomioitavaa käännöksestä............................................... 7
5.2 Delphin
määritykset.................................................................................. 7
6 Yhteenveto............................................................................................................. 9
Lähteet........................................................................................................................... 10
Liitteet........................................................................................................................... 11
Liite 1. Esimerkki tare.ini tiedostosta.......................................................... 11
TARE-projekti oli Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitoksella toteutettu Sovellusprojekti. Projektin tavoitteena oli tuottaa Jyväskylän yliopiston museolle taideteosrekisteri. Kehitetty sovellus korvaa siellä nykyään toiminnassa olevan ja toiminnallisuudeltaan vastaavan DOS -pohjaisen TATE-sovelluksen.
Toteutetulla sovelluksella Jyväskylän yliopiston museon henkilökunta pystyy hallinnoimaan tietokantaa, johon on tallennettu yliopiston hallussa olevat taideteokset. Sovellus toimii apuna museohenkilökunnan työssä ja yliopiston laitosten tutkimuksessa. TARE-projekti keskittyi erityisesti vanhan TATE-sovelluksen yhteydessä toimivan tietokannan saattamiseen nykyaikaisempaan, pitkälle normalisoituun muotoon sekä käyttöliittymän kehittämiseen tietokannan hallintaa varten. TARE kehitettiin museolla käytössä olevan DUO-sovelluksen pohjalta sen komponentteja hyväksi käyttäen. DUO-järjestelmä on kokoelmien hallintajärjestelmä, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2002 alkaen.
Luku 1 sisältää johdannon ja dokumentin rakenteen. Luvussa 2 kerrotaan taideteosrekisterisovelluksen vaatimista ohjelmista ja ajureista. Luvussa 3 kerrotaan itse sovelluksen asennuksesta ja luvussa 4 otetaan kantaa tietokannan luontiin ja käyttäjienhallintaan. Luku 5 sisältää sovelluksen käännösohjeen.
Luvussa kuvataan sovelluksen tarvitsemien ohjelmia ja ajureita.
ODBC (Open Database Connectivity) on Microsoftin määrittelemä rajapinta tietokannoille. Rajapinta on client/server asiakasohjelmistoja varten. Sen avulla sovellukset pystyvät kommunikoimaan tietokantapalvelimen kanssa. ODBC-rajapintaa hyödyntävät sovellukset eivät ole riippuvaisia käytetystä tietokantapalvelimesta ja sen ideana onkin tarjota tietokantaohjelmoijille eräänlainen yleinen rajapinta.
Luvussa kerrotaan TARE-sovelluksen asennukseen liittyvistä seikoista.
TARE-sovellus on suunniteltu toimivaksi Windows XP –järjestelmässä. Ohjelman on testattu toimivan myös Windows 2000 –ympäristössä. Toimivuutta aikaisemmilla Windowsin versioilla ei taata. Vaaditaan lisäksi 1024*768-resoluutioinen näyttö. Laitteiston minimivaatimuksena on 233 MHz-prosessori 128MB-muistilla. Myös asennushakemistoon ja alihakemistoihin on oltava sekä luku- että kirjoitusoikeudet.
Työasemalla täytyy olla verkkoyhteys tietokantapalvelimelle. Yhteys otetaan ODBC-rajapinnan avulla (yleensä portti 3306).
Asennusta suoritettaessa asentajalla täytyy olla tiedossa palvelimen IP-osoite, TARE-tietokannan nimi palvelimella sekä käyttäjätunnus ja salasana tietokantapalvelimelle.
Lisäksi tietokantapalvelimen käyttäjäoikeuksissa on sallittava yhteydet työasemakoneen IP-osoitteesta.
TARE ei sisällä erillistä asennusohjelmaa, joten asennus tehdään manuaalisesti. Seuraavassa kuvataan lyhyesti asennuksen vaiheet.
1) Asenna ODBC-ajuri. (Esim. MyODBC 2.5)
2) Luo uusi ODBC-yhteys seuraavasti. Control Panel à Administrative Tools à Data Sources (ODBC) à Paina painiketta Add… à Valitse listasta SQL-tietokannan kanssa yhteensopiva ajuri (esim. MySQL ODBC 3.51 Driver) à Paina painiketta Finish.
3) Aseta luomasi ODBC-yhteyden asetukset kohdalleen.
4) Kopioi asennuslevyn TARE:n binäärihakemisto bin sellaisenaan asennushakemistoon. (Esim. C:\program files\TARE)
5) Muokkaa tare.ini –tiedoston asetukset oikeiksi.
Ø Kohdat Provider=MSDSQL.1 ja Persist Security Info=False liittyvät TAdoConnection (tai vastaavaan) luokkaan ja ovat parametreja tietokantayhteyden muodostusmerkkijonoon. MSDASQL.1 tarkoittaa OleDB (ADO:n sisäisesti käyttämä tietokantayhteyskäytäntö) -ajuria, joka emuloi ODBC-yhteyttä. Persist Security Info puolestaan liittyy tietokannan käytön tietoturvaan. Se kannattaa pitää muodossa False, sillä True moodissa esimerkiksi salasanan ja käyttäjäID:n pystyy hankkimaan tietokantayhteydestä yhteyden avaamisen jälkeen.
Ø Kirjoita kohtaan Data Source=’nimi’ ODBC-ajurin nimi ’nimi’:n paikalle (sama kuin ODBC:n Data Source Name).
Ø Kohtaan Data Base=’nimi’ tulee varsinaisen tietokannan nimi (sama kuin ODBC-ajurin Database Name).
Ø Aseta tietokantapalvelimen IP-osoite oikeaksi (kohta ServerIP=’…’).
Ø Aseta ajurin tyyppi oikeaksi kohtaan Driver (esim. Driver=MySQL ODBC 3.51 Driver).
Ø Kohtaan Password Function kirjoitetaan joko Password Function=OLD_PASSWORD tai Password Function=PASSWORD, riippuen siitä, mitä tietokannan salausalgoritmia käytetään.
Ø Kohtaan Disk Drive=’kirjain’ kirjoitetaan CDROM-aseman kirjain tässä sanan ’kirjain’ paikalle (esim. Disk Drive=g).
Ø Muokkaa kohtaan Browser haluttu selain (esim. Browser=explorer).
Ø Kohta Convert Filetypes=’…’ liittyy kuvamuunnoskomponenttiin (esim. Convert Filetypes=*.jpg|*.gif|*.png). Tarkenteet näkyvät ohjelmassa, kun valitsee valikosta tiedostolinkkimuuntimen.
6) Käynnistä ohjelma ja seuraa sen antamia ohjeita.
Sovelluksen tietokannan luonnista ja käyttäjienhallinnasta on kerrottu erikseen TARE:n Generator-ohjelman yhteyteen liitetyssä tekstitiedostossa readme.txt. Katso lisää sieltä.
Luvussa kerrotaan TARE-sovelluksen kääntämiseen liittyvistä asioista.
TARE-sovellus pohjautuu jo olemassa olevaan DUO-järjestelmään. Näin ollen TARE-sovelluksen sisältämä Delphi-projekti on oltava osana DUO-projektia, että käännös ylipäätään on mahdollista suorittaa. Tämä siksi, koska osa TARE:n käyttämistä komponenteista on peritty DUO:n komponenteista ja näiden perittyjen komponenttien esi-isät ovat DUO-projektin alla.
Delphin Path-määritykset on asetettava oikeiksi sovelluksen kääntämisen mahdollistamiseksi. Ne on määritelty alla.
· Tools à Environment Options à Environment Variables à Path. Pathiin täytyy lisätä DUO:n binäärihakemisto (esim. C:\MyTemp\Cvs\TARE\duosys\bin).
·
Tools à Environment Options à Library. Library
pathiin on merkittävä DUO:n kaikki komponenttihakemistot (esim. C:\MyTemp\Cvs\TARE\duosys\bin;C:\MyTemp\Cvs\TARE\duosys\basiclib;C:\MyTemp\Cvs\TARE\duosys\components). BPL output directory -kohtaan on lisättävä
DUON:n binäärihakemiston polku (esim. C:\MyTemp\Cvs\TARE\duosys\bin). DCP output directoryyn on lisättävä
DUON:n binäärihakemiston polku (esim. C:\MyTemp\Cvs\TARE\duosys\bin). Browsing pathiin on myös lisättävä
DUO-järjestelmään liittyvät komponentti- ja kirjastopolut (esim. C:\MyTemp\Cvs\TARE\duosys\basiclib;C:\MyTemp\Cvs\TARE\duosys\components).
Dokumentissa kerrotaan TARE-sovelluksen vaatimista ohjelmista ja ajureista (luku 2) sekä annetaan asennusohjeet (luku 3). Otetaan kantaa myös tietokannan luontiin ja ohjelman käyttäjien käyttäjähallintaan (luku 4). Ja lopuksi luvussa 5 kuvataan TARE:n ohjelmakoodin kääntämisessä huomioitavat seikat.
[1] Karhula Juha, Laaksonen Lasse, Lavonen Arja, Savolainen Antti, ”Neuron-projektin projektikansio”, Jyväskylän yliopisto, tietotekniikan laitos, 2004.
[2] Koskinen Rauno, Meriläinen Mikko, Nevala Heikki, Vilenius Mikko, ”Taideteosrekisterisovelluksen sovellusraportti”, Jyväskylän yliopisto, tietotekniikan laitos, 2004.
[3] Santanen Jukka-Pekka, ”Tietotekniikan sovellusprojektien ohje”, Jyväskylän yliopisto, tietotekniikan laitos, 2004.
[4] Nurminen Miika, ”ASENNUS.TXT, DUO-järjestelmä, Asennus- ja ylläpito-opas, versio 0.1”, Jyväskylän yliopiston museo, 2003.
Liite 1. Esimerkki tare.ini tiedostosta
[Connection]
Provider=MSDASQL.1
Persist Security Info=False
Data Source=TARE
Data Base=int_test8
;ServerIP=192.168.2.101 - puolipiste kuvaa kommentteja
ServerIP=130.234.167.108
Driver=MySQL ODBC 3.51 Driver
Password Function=OLD_PASSWORD
[Link]
Disk Drive=g
Browser=explorer
;Browser=c:\program files\mozilla\mozilla.exe
Convert
Filetypes=*.jpg|*.gif|*.png