Ylös Edellinen Seuraava Otsikkosivu

Kymmenes projektipalaveri, pöytäkirja

Aika:

Tiistai 8.4.2003, klo 08.47 - 11.03

Paikka:

Jyväskylän yliopisto, AgoraC 234.1 ja AgoraC 421.1

Läsnäolijat:

Timo Ylönen - puheenjohtaja
Sampsa Lintunen - sihteeri
Tiina Pöyhönen
Teemu Vähä-Ruka

Jussi Mäkinen
Jukka-Pekka Santanen
Vesa Lappalainen
Jari Rantamäki (poistui 10.00)
Antti Auer (poistui 10.15)
Eija Ihanainen

Käsitellyt asiat:

  1. Palaverin avaus

Koska kannettavaa tietokonetta ei ollut saatavilla palaveri siirrettiin tilaan 421.1. Puheenjohtaja avasi kokouksen.

  1. Ajankäyttövihkojen tarkistus

Tarkastettiin ajankäyttövihkot, eikä niistä ollut huomautettavaa.

  1. Edellisen palaverin pöytäkirjan tarkistus

Edellisen kokouksen pöytäkirja tarkistettiin, eikä siihen ollut korjattavaa. Pöytäkirjan kohta 5 (Kyselyiden luomistyökalun esittely) käsiteltiin erikseen (katso kohta 5).

  1. Projektissa toteutettavien sovelluksen osakokonaisuuksien priorisointi

Jukka-Pekka Santanen toi ilmi asian, että projektin tilanne näyttää siltä, ettei kaikkia sovelluksen osia saada toteutettua nykyisen vaatimusmäärittelyn ja sovellussuunnitelman mukaisesti.

Santanen esitti, että ryhmä keskittyy kyselyiden luontityökalun ja vastaamisosion toteuttamiseen. Tavoitteena on, että edellä mainitut kokonaisuudet saataisiin viimeisteltyä vaatimusten mukaisesti. Tulosten teko ja visualisointityökalujen toteutus jäisivät siten toivottaviksi tai myöhemmin toteutettaviksi vaatimuksiksi. Samalla hän korosti, että tulokset on kuitenkin saatava käytettäväksi järjestelmästä CSV-muodossa. Ryhmän tehtävänä olisi siis saada ohjelma toimimaan siten, että palautteen kerääminen toimisi hyvin. Jatkokehittäjien tehtäväksi jäisi tulosten teko- ja visualisointiosiot. Kyselyn käyttäjä- ja käyttöoikeuksien hallinta jäisi myös ainakin osin jatkokehityksen hoidettavaksi.

Tilaajan edustajat yhtyivät Santasen mielipiteeseen. Antti Auer totesi, että Excelin ymmärtämä CSV-muoto on välttämätön toiminto, jotta tuloksia saisi analysoitua. Jari Rantamäki ja Auer kertoivat, että heillä on tarpeita palautteen keräämiseen lähitulevaisuudessa

Käytiin läpi sopimusta ja todettiin, ettei Santasen ehdottama priorisointi vaadi muutoksia projektisopimukseen. Ryhmän tehtäväksi jää muuttaa suunnitteludokumentit uusien vaatimusten mukaiseksi.

Päätökset: Ryhmä muuttaa suunnitteludokumentit priorisoinnin mukaiseksi.

  1. Kyselyiden luomistyökalun esittely

Luontityökalua esiteltiin palaverissa ja tutkittiin sen ominaisuuksia. Työkalun toiminta herätti vilkasta keskustelua, minkä seurauksena ilmeniuseita muutos ja parannusehdotuksia.

5.1. Uuden kyselyn luonti

Eija Ihanainen sanoi, että "Metatiedot" otsikko lienee turha. Todettiin, ettei käyttäjän tarvitse tietää täyttävänsä metatietoja ja sovittiin, että väliotsikko poistetaan näkyvistä.

Sampsa Lintunen selvitti että kohta "Julkaisuaste pankissa" tulee jakautua kahteen osaan. Ensimmäinen osa kertoo kyselyn visuaalisen ryhmittelyn, joka tarkoittaa eri kohteille määritellyn jaottelun kysymyspankissa. Toinen osa kertoo oikeuden, jolla kysymys on kopioitavissa pankista.

Mietittiin, miten kyselylle annetaan oikeuksia. Lintunen kertoi, että nykyinen tietokantarakenne on suunniteltu siten, että kysely sidotaan tiettyyn käyttäjäryhmään tietyllä toiminto-oikeudella. Lappalainen ehdotti, että käyttäjäryhmiä voisi luoda vastaamaan kaikkia tarpeita. Näin esimerkiksi kaikki yliopiston henkilöt, tietty tiedekunta tai kaikki opettajat olisivat omassa ryhmässä. Näin sovellukseen ei tarvitse tehdä monimutkaista oikeusmääritystä. Huomioitava seikka on, että käyttäjäryhmien hallinta on tehtävä käyttäjän lisäyksen ja muokkauksen yhteyteen Korppiin. Tästä tarpeesta tuleekin informoida Korpin ylläpitäjiä ja sovelluksen jatkokehittäjiä. Lappalainen mainitsi myös, että tietyn kurssin tiedoista on opettajan päästävä suoraan luomaan kysely kurssilaisista muodostetulle käyttäjäryhmälle. Tämä vaatii linkin lisäämisen kurssitietoihin opettajan käyttöliittymään.

Ilmeni myös tarvetta siihen, että ylimmän tason kysymysryhmien mukainen sivutus kyselyyn vastattaessa on voitava valita kyselyn luonnin yhteydessä. Samoin kysymysten numerointi on voitava valita.

Päätökset: Ryhmä poistaa "Metatiedot" otsikon ja jakaa kysymyspankin julkaisumäärittelyn kahteen osaan. Käyttäjäryhmien hallinnasta on tehtävä dokumentti ja luotava alustava suunnitelma sen toteuttamiseksi. Kyselyn luontisivulle on tehtävä valinta kyselyn sivutuksesta ja kysymysten numeroinnista. Kurssitietoihin on lisättävä linkki, josta kurssille pääsee luomaan kyselyn.

5.2. Kysymysten luonti ja muokkaus

Lappalainen sanoi että " Lisää ryhmään uusia kysymyksiä" teksti tulisi muuttaa "Lisää kysymysryhmään uusia kysymyksiä" tekstiksi.

Kysymysten muokkauksesta käytiin vilkasta keskustelua. Lappalainen ehdotti, että kaikista kysymyksistä voisi tehdä alakysymyksiä samoin kuin radioryhmän tapauksessa. Näin kysymykset saa joukon alakysymyksiä. Luontityökalu siis toimii siten, että yhdellä kertaa saa luotua useita samanmuotoisia kysymyksiä.

Seuraavassa on lueteltu päätökset, joita keskustelun tuloksena syntyi.

Päätökset: Ryhmä tekee edellä mainitut muutokset käyttöliittymään toteuttaen luontityökalun Lappalaisen ehdotuksen mukaisesti. Samoin ryhmä suunnittelee muut muutokset, joita uusi periaateratkaisu vaatii

  1. Edellisen palaverin tehtävälistan läpikäynti

Tehtävälistan kohtia ei ehditty käymään muilta kuin käyttöliittymän demon osalta läpi. Kohdat, jotka oli jääneet tekemättä tai vaativat vielä tarkastelua ovat lueteltuina tämän palaverin tehtävälistassa uudelleen.

  1. Muiden, projektia koskevien, kysymysten käsittely

Muita kysymyksiä ei ollut.

  1. Palaverin päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen

Liite: Kymmenennessä projektipalaverissa laadittu tehtävälista

Kymmenennessä projektipalaverissa laadittu tehtävälista

Ryhmän pitää:

Jukka-Pekka Santasen pitää:


Ylös Edellinen Seuraava Otsikkosivu