11. Projektipalaveri, pöytäkirja
Tiistai 15.4. 8.35-10.40
Jyväskylän yliopisto, AgoraC 421.1
Sampsa
Lintunen
-
puheenjohtaja
Teemu
Vähä-Ruka
-
sihteeri
Timo
Ylönen
Tiina
Pöyhönen
Jussi
Mäkinen
Jukka-Pekka
Santanen
Vesa
Lappalainen
Eija
Ihanainen (saapui 8.45)
Puheenjohtaja avasi palaverin. Ajankäyttövihkot tarkistettiin ja hyväksyttiin.
Jukka-Pekka Santanen halusi tarkennusta muutamaan pöytäkirjan kohtaan: Kohta 5.1. käsitteli käyttäjien ryhmittelyä ja Santanen halusi tietää, mihin ratkaisuun asiassa on päädytty. Käyttäjien ryhmittelyssä päätettiin käyttää Korpin olemassa olevia ryhmiä. Kohdasta 5.2. hän huomautti, että olisiko radioryhmien ryhmittely vaaka- ja pystysuoraan helpompi toteuttaa niin, että molemmille olisi oma kysymystyyppi alasvetovalikossa. Asiasta ei päästy selkeään päätökseen, mutta päätettiin miettiä sitä myöhemmin.
Pöytäkirja hyväksyttiin sellaisenaan.
Päätös: Mietitään radiopainike- ja valintaruuturyhmien toteutusta
Edellisessä palaverissa laaditun tehtävälistan kohdat koskivat pääasiassa luontityökalun parannuksia ja niistä oli suurin osa vielä toteuttamatta, tehtävät päätettiin siirtää "ToDo"-listalle, eikä jatkaa niiden kierrättämistä pöytäkirjojen tehtävälistalla. Seuraavaan tehtävälistaan kuitenkin siirretään dokumenttien päivitys priorisoinnin mukaisiksi.
Päätös: Edellisen palaverin tehtävälistan tehtävät ToDo-listalle. Dokumentointi priorisoinnin mukaiseksi.
Luontityökaluun ei ollut tehty suuria muutoksia, mutta tarkistelussa tuli muutama uusi parannusehdotus:
Päätös: Yllä olevat muutokset luontityökaluun.
Jatkokehitysmahdollisuuksista ja -suunnitelmista käytiin melko pitkä keskustelu, josta seuraavassa lyhyt yhteenveto:
Näillä näkymin sille, että joku projektiryhmästä jäisi jatkokehittämään sovellusta, ei ole mahdollisuutta rahoituksen puuttumisen vuoksi. Eija Ihanainen lupasi kuitenkin tiedustella asiaa Jari Rantamäeltä ja Antti Auerilta. Keskustelussa oltiin samaa mieltä siitä, että jatkokehityksessä yksi henkilö saisi tehtyä monen projektissa työskentelevän työt yksinään samassa ajassa. Lisäksi puhuttiin, että todennäköisesti sovellus jää tämän projektin osalta hiukan keskeneräiseksi, joten olisi melko välttämätöntä, että joku tai jotkut ryhmäläisistä jäävät kesäksi viimeistelemään sitä. Edellisen lisäksi toki sovelluksen analysointiosiota ja muita jatkokehitykseen jääviä osioita on jatkettava syksyllä seuraavan projektiryhmän voimin. Santasen mukaan uutta ryhmää ohjaamaan tarvitaan yksi tai kaksi ihmistä tästä ryhmästä.
Päätös: Ihanainen ottaa yhteyttä Jari Rantamäkeen ja Antti Aueriin jatkokehityksen tiimoilta.
Lintunen oli edellisenä päivänä törmännyt pahoihin vaikeuksiin toteutusvälineenä käytettävän NetBeansin kanssa. Keskusteltiin miten projektin loppuaikana voitaisiin välttää törmääminen samantapaisiin ongelmiin. Lappalainen ehdotti, että toteutustyökalua käytettäisiin vain javapapujen editorina ja koodi kopioitaisiin kehityskoneelle ja käännettäisiin siellä, toinen mahdollisuus olisi tehdä pavuille oma testiohjelma, jonka voisi sijoittaa joko pavun sisään tai pitää erillisenä tiedostona. Jälkimmäisessä tapauksessa nimeämiskäytäntö pitäisi toimia hyvin, jotta pysytään perillä siitä, mikä tiedosto mihinkin papuun liittyy. Toisena ongelmana on ollut käyttäjätunnistuksen tahmaisuus. Asiasta otetaan yhteyttä Pauli Kujalaan ja kysytään voisiko kehityksen aikana käyttäjätunnistusta jotenkin kiertää. Päätettiin myös, että ryhmä pohtii ongelmia Jussi Mäkisen kanssa palaverin jälkeen.
Päätös: Otetaan yhteyttä Pauli Kujalaan testikoneen käyttäjätunnistuksesta. Ratkaistaan toteutusongelmat Jussi Mäkisen kanssa.
Santanen halusi omana kohtanaan käsiteltävän sitä, missä vaiheessa projektissa ollaan. Puheenjohtaja Lintunen tiivisti tällä hetkellä tekeillä olevat asiat seuraavasti:
Tietokanta: Toimii, mutta sitä luultavasti vielä muokataan.
TemplateHandler (eli kirjasto, jonka avulla saadaan SQL, Java ja HTML omiin tiedostoihin): Toimii, mutta on hieman keskeneräinen.
Luokkarakenne: Kyselyn luonnin luokkien toteutusta on aloitettu, mutta ohjausluokat ovat vasta suunnitteilla.
Käyttöliittymä: Kesken, mutta luontityökalun ulkoasu alkaa olla valmis. Toiminnallisuudessa on vielä hieman puutteita: Muun muassa käyttäjäryhmien määritykseen, metatietoihin, organisaatioon liittämiseen liittyvät seikat ovat pohtimatta. Lisäksi luontityökalusta puuttuu käyttöliittymä pankin käyttämiseen sekä vastaajan käyttöliittymä (vastaaminen/tulokset).
Päätettiin, että perjantaina 25.4. olisi valmiina luontityökalu, jolla pystyy toteuttamaan Lappalaisen Ohjelmointi-kurssin kyselyn.
Päätös: 25.4. luontityökalu "valmis".
Keskusteltiin mm. siitä, että kyselyihin vastaamista voitaisiin saada mielenkiintoisemmaksi sillä, että kyselyiden ulkoasu olisi miellyttävä. Lappalainen heitti idean siitä, että tämä toteutettaisiin css-tyylilomakkeilla, niin että käyttäjä itse voisi valita useammasta lomakevaihtoehdosta. Esikatselu tulisi näin ollen toteuttaa eri ikkunaan, jolloin tarvitaan javascriptiä päivittämään kysymysten luonnissa tehdyt muutokset. Selaimissa, jotka eivät tätä tue, esikatselu tulisi toteuttaa linkillä.
Santanen oli tarkastellut tietokannan rakennekaaviota ja antoi ryhmälle siitä tekemänsä palautteen. Hän kehotti myös tarkastamaan vaatimusmäärittelyn uusien vaatimusten ja priorisoinnin pohjalta.
Päätös: Mietitään tyylien toteutusta.
Seuraava palaveri on keskiviikkona 30.4. klo 10-13 projektien kokoustilassa.
Liite: 11. projektipalaverissa laadittu tehtävälista