Kahdeksas projektipalaveri, pöytäkirja
Torstai 27.3.2003 klo 8.22-9.12
Jyväskylän yliopisto, AgoraC 223.1
Teemu
Vähä-Ruka - puheenjohtaja (saapui 8.35)
Tiina
Pöyhönen
-
sihteeri
Sampsa
Lintunen
-
puheenjohtaja, kunnes Teemu Vähä-Ruka saapui
Timo
Ylönen
Jussi
Mäkinen
Jukka-Pekka
Santanen
Vesa
Lappalainen (saapui 8.25)
Jari
Rantamäki
Antti
Auer
Eija
Ihanainen
Puheenjohtaja avasi palaverin. Sampsa Lintunen toimi puheenjohtajana, kunnes Teemu Vähä-Ruka saapui ja otti tehtävän hoitaakseen. Sihteerinä toimi Tiina Pöyhönen.
Tarkastettiin ajankäyttövihkot. Keskusteltiin, että näillä näkymin ryhmän kaikille jäsenille tulee työtunteja noin 350 projektin loppuun mennessä. Jukka-Pekka Santanen kyseli mahdollisuutta päästä tarkastelemaan ajankäyttövihkoja ilman käyttäjätunnusta. Sampsa Lintunen vastasi, että tällaista mahdollisuutta ei ole, mutta että häneltä saa pyytämällä tunnuksen ja salasanan tietoonsa.
Päätökset: Lintunen toimittaa Santaselle ajankäyttövihkojen tunnuksen ja salasanan.
Pöytäkirja hyväksyttiin seuraavin muutoksin: Kohtaan 4.4 haluttiin korjattavan lause "...metatietoja voidaan laittaa myöhemmässä vaiheessa, kun sovellus hahmottuu tarkemmin" muotoon "...metatiedon tyyppejä voidaan lisätä myöhemmässä vaiheessa, kun sovellus hahmottuu tarkemmin". Kohdan 6 kappaletta 4, jossa puhuttiin Antti Auerin projektisuunnitelman kuvaan ehdottamista muutoksista, tahdottiin korjattavan selkeämmäksi. Lisäksi kohdassa 8 kappaleessa kaksi, puhuttaessa Korpista tulevista "metatiedoista" parempi ilmaisu olisi "henkilötiedot".
Tunnuksia ei ollut vielä pyydetty, kirjataan tämä tehtäväksi seuraavaan tehtävälistaan.
Päätös: Pyydetään opiskelijatunnukset Optimaan
Ryhmä oli ottanut tallennuskäytännön käyttöön. Työskentely tapahtuu paikallisella levyllä ja lopuksi tiedostot siirretään talteen verkkolevyille.
Koodausohjetta tai styleguide-dokumentin uudempaa versiota ei ollut pyydetty. Jussi Mäkinen arveli, että jamshedburista, Korpin testipalvelimelta, voisi löytyä koodausohjeet helpoimmin.
Päätökset: Ryhmä hankkii Korpin koodausohjeen sekä uusimman version styleguidesta.
Toteutusvaihetta oli pohdiskeltu jaettavaksi neljään osioon, joita ovat kyselyiden luontityökalu, vastausten kerääminen, vastausten analysointi ja tulosten esittäminen. Näiden jakamisesta keskusteltiin tarkemmin projektisuunnitelman aikataulun tarkastelun yhteydessä.
Projektisuunnitelmasta oli tuotettu katselmoitava versio. Tietokantakaavio oli vielä kesken, koska edellisen päivän teknisessä palaverissa oli tehty täysin uusia ratkaisuja kannan suhteen. Lintunen lupasi työstää tietokannan kuntoon viikon 13 loppuun mennessä. Tietokannan muutokset vaikuttivat myös tilakaavion rakenteeseen, joten siitä ei ollut saatavilla vielä ajantasaista versiota. Sovellussuunnitelman ensimmäinen versio oli tuotettu ja saatettu osapuolten nähtäville projektin kotisivuille.
Vesa Lappalainen kritisoi sitä, että tietokantakaavion viimeisin versio on esillä WWW-sivuilla vain bmp-muodossa. Lintunen vastasi tähän, että ryhmän koneilla ei ole kuvankäsittelyohjelmistoa, jolla kuvan saisi muuhun formaattiin.
Santanen esitti huolensa siitä, että Lintunen tuntuu olevan ainoa ryhmäläisistä, joka on täysin perillä tietokantaratkaisuista. Lintunenhan on lähdössä seuraavalla viikolla matkoille, eikä ole siis huolehtimassa kannasta.
Ryhmää kehotettiin ottamaan ylläpitoon yhteyttä parempien kuvankäsittelyohjelmien toivossa.
Auer huomautti, että tekniset ongelmat vievät palavereissa aikaa varsinaiselta asioiden käsittelyltä. Hänen mielestään asiat tulisi hoitaa eri teitä, kun kuitenkin kaikki ongelmanratkaisijaihmiset työskentelevät saman katon alla.
Päätökset: Ryhmä pyytää koneilleen kuvankäsittelyohjelmia. Lintunen hoitaa tietokannan käyttökuntoon viikonloppuun mennessä ja valaisee muita ryhmiä tarkemmin rakenteesta ja ratkaisuista.
Dokumenteista ei ollut ehditty tehdä yhden sivun HTML-versioita kotisivuille( http://kotka.it.jyu.fi/kottarainen/). Sen sijaan RTF-muotoisina dokumentit oli ehditty laittaa saataville. Etusivulle oli lisäksi laitettu lyhyt esittely projektista. Erillistä esittelysivua ei ollut tehty.
Päätökset: Siirretään seuraavan palaverin tehtävälistaan yhden sivun HTML-dokumenttien tuottaminen ja erillisen esittelysivun lisääminen projektin kotisivuille.
Santanen oli saanut Tapani Ristaniemeltä ja Päivi Fadjukoffilta allekirjoitukset projektisopimukseen. Sopimus oli annettu eteenpäin hallinnon Mauno Väisäselle. Santanen varoitti kuitenkin, että hallinnolta allekirjoitusten saaminen kestänee kauan, sillä allekirjoittaja on hyvin kiireinen ihminen.
Tiedekunnalle Santanen ei ollut ehtinyt tiedottaa projektista.
Päätökset: Santanen tiedottaa projektista tiedekunnalle ja jatkaa projektisopimuksen allekirjoitusten keräämistä.
Mäkinen oli pyytänyt järjestelmänvalvojan oikeuksia ylläpidolta, mutta niitä ei ollut hänelle myönnetty. Ylläpito oli luvannut hoitaa heiltä pyydetyt asiat nopeammin, kunhan ryhmä tarkentaa pyyntöjään asioiden suhteen.
Lappalainen kritisoi ryhmän toimintaa yhteydenpidossa ylläpitoon. Pyyntöjen pitäisi olla selkeämpiä ja ongelmat kartoitettu tarkemmin ennen kuin vaatimuksia esitetään. Tiina Pöyhönen vastasi syytökseen, että ryhmän jäsenillä ei mitenkään voi olla tarvittavaa tietämystä paikallistaa aivan tarkkaan, mistä ongelmat johtuvat. Hänen mielestään pitäisi riittää, että ylläpidolle kerrotaan, että tietty ohjelma ei toimi toivotulla tavalla. Lisäksi Pöyhönen painotti sitä, että suurin ongelma Windows-puolen ylläpidon kanssa on ollut tiedottamisessa: kun ryhmä pyytää ylläpidolta jotain, asiaan ei saada minkäänlaista vastausta. Ylläpito saattaa hoitaa asian kuntoon kertomatta siitä tai olla yhtä hyvin laittamatta. Vertailukohteena mainittiin Linux-ylläpito, jolta tulee vastaus nopeasti.
Eija Ihanainen sanoi ylläpitoa koskeviin kommentteihin sivusta seuraajan kommentin. Hänenkin mielestään asioiden jouhevassa toimivuudessa ylläpidon suhteen tuntuu olevan ongelmia. Ihanainen ehdotti tiedotusta keskustelua ylläpidon ihmisten ja ryhmän jäsenten välillä loppuarvioinnissa. Santasen mukaan ylläpidolle toimitetaan projektiryhmien palautteet projektien päätyttyä.
Timo Ylönen kertoi projektisuunnitelmaan tehdyistä muutoksista. Suunnitelmaan oli liitetty kuvat mukaan ja aikataulua oli tarkennettu toteutuksen osalta tarkistuspisteillä eri osien suhteen. Suunnitelmaan oli myös lisätty käytössä olevia ohjelmistoja.
Aikataulusta esitettyjä huomioita olivat, että demo pitäisi olla valmiina viikolla 14 ja kyselyiden luontityökalu seuraavalla. Projektipäällikkö Ylönen huomautti, että ryhmä on aavistuksen jäljessä aikataulusta. Auer tarttui tähän huomioon ja tivasi, saako ryhmä demon varmasti valmiiksi ensi viikolla. Ylönen epäili, että aikataulu voi pettää tässä suhteessa.
Santanen halusi tietää, jakautuvatko projektisuunnitelmaan lisätyt toteutusvaiheen osiot (kyselyn luontityökalu, vastausten kerääminen, vastausten analysointi, tulosten esittäminen) ihmisille niin, että jokainen ottaa yhden vastuulleen. Ylösen mukaan näin ei ole. Hänen ajatuksensa mukaan toimitaan pareittain, sillä ongelmat ovat kaikille samat ja niitä on helpompi pohtia yhdessä. Mäkinen huomautti myös, että todennäköisesti sovellukseen tulee useammassa kohdassa samantyylisiä komponentteja, jonka vuoksi myöskin on hyödyllistä tehdä yhteistyötä.
Santanen kehotti ryhmää tutustumaan Korpin nykyisten lomakkeiden toteutuspuoleen.
Aikataulukaavioon Santanen olisi toivonut toteutusvaiheen yhden janan sijaan osajakojen janoja. Ryhmä kuitenkin oli sitä mieltä, että tarkistuspisteet ovat riittävä esitys tehtävien jakautumiselle.
Projektisuunnitelma hyväksytään vasta seuraavassa palaverissa lopullisesti, sillä Santanen haluaa tutustua dokumenttiin kaikessa rauhassa. Sisältöön ei kuitenkaan enää tuntunut olevan mitään lisättävää.
Päätökset: Ryhmä tutustuu Korpin nykyisten lomakeratkaisujen toteutukseen.
Teemu Vähä-Rukan mukaan toteutettavan järjestelmän rakenne alkaa olla jo selvillä, eikä tilaajat ja ryhmäläiset ovat päässeet yhteisymmärrykseen asiasta. Vaatimusmäärittely on "laitettu jäihin" hetkeksi, mutta tilaajilla ei ollut siihen mitään lisättävää ja pääpiirteiltään vaatimukset ovat seljenneet. Santanen nosti kuitenkin vaatimusmäärittelyä koskien esiin vielä kysymykset siitä, kuka kyselyitä saa luoda, kuka vastata niihin ja kuka tarkastella tuloksia. Ryhmä lupasi työstää määrittelyä eteenpäin, kunhan aikaa riittää.
Näillä näkymin sovellus toteutetaan osaksi Korppi-järjestelmää, sillä irrallisen sovelluksen luominen veisi aivan liikaa aikaa. Tämän projektin aikana sovellusta ei siis saada irrotettua Korpista.
Työkaluihin liittyviä riskejä on jo toteutunut, sillä kaikki ohjelmat eivät ole alkaneet toimia vaivattomasti. Nyt kuitenkin melkein kaikki toimii. Yhteyden katkeileminen Terra-levyyn on Mäkisen mukaan tämän hetken suurin ongelma, sillä CVS-palvelimeen ei saada yhteyttä ilman U-levyltä(Terra) saatavia SSH-avaimia. Lappalainen kehotti ryhmää määrittämään vian ja ottamaan yhteyttä Harri Tuomeen ja Tuomas Kauttoon ylläpidosta. Lintunen huomautti työkaluihin liittyneistä ongelmista, että sovellusprojektiorganisaation kannattaisi tulevissa projekteissa paneutua Kottarainen-projektin kohtaaman tyylisiin ongelmiin, sillä hänen mielestään työkalujen toimintaan saattaminen ei saa hidastaa projektien kulkua. Tietotekniikan opiskelijoiden taitojen pitäisi riittää tekemään tarvittavat asetukset ohjelmiin ilman ulkopuolista apua.
Ohjelmointikokeilut ovat alkaneet ja ryhmä koettaa parhaansa mukaan tutustua työkaluihin. Näin ollen ohjelmiston outouden riskiä pyritään välttämään.
Vähä-Rukan mukaan ryhmäläiset eivät ole vielä tähän mennessä olleet sairaita, mutta tämäkin mahdollisuus on riskien hallinnassa otettava huomioon. Ryhmän sisäiset suhteet ovat toimineet mainiosti, eikä ongelmia ole ilmennyt. Lintusen poissaoloja ei pidetty suurena riskinä, kunhan tehtävät suunnitellaan tarkkaan ja hän tekee ahkerasti töitä paikallaolopäivinään.
Kokonaisuutena ryhmä oli sitä mieltä, että suuria riskejä ei juuri nyt ole näköpiirissä, sillä asiat ovat alkaneet luistamaan ja ohjelmointi on saatu alulle. Aikataulusta ollaan aavistuksen jäljessä lähinnä työkaluongelmien sekä tietokannan rakenteen uusiutumisen vuoksi. Santanen huomautti uudestaan, että Sampsan ensi viikon matka ei saa estää toisia ryhmäläisiä työskentelemästä, eli tietokantaan on saatava muidenkin ymmärrys tai sitten on voitava tehdä sellaisia osia sovelluksesta, joihin tietokanta ei liity.
Päätökset: Katoavista verkkolevyistä ilmoitetaan ylläpidolle. Tietokanta saatetaan toimimaan.
Lintusen poissaolojen vuoksi sovittiin viikolla 15 pidettävän palaverin ajankohdaksi tiistai 8.4 kello 8.30. Palaverin alustavaksi paikaksi arveltiin salia AgC421.1.
Päätökset: Santanen varaa viikon 15 palaverille jonkun salin.
Puheenjohtaja päätti palaverin. Seuraavan palaveri on torstaina 3.4 kello 8.15 entisessä paikassa.
Liite: Kahdeksannessa projektipalaverissa laadittu tehtävälista